V Hostí nechcú ťažbu dolomitu
Obyvatelia sa sťažujú na prašnosť, hluk a poškodenie cestných komunikácií.

27.02.2018 | Nitriansky kraj | Autor: Ján Lašák

Obyvatelia obce Hostie v okrese Zlaté Moravce petíciou žiadajú okamžité ukončenie ťažby dolomitu a dolomitických pieskov v dobývacom priestore Hostie. Dôvodom ich nespokojnosti je zhoršenie stavu pozemných komunikácií, zvýšenie hluku, vibrácií a prašnosti.

"Ceny nehnuteľností v okolí lomu klesli a v súčasnosti sú prakticky nepredajné," tvrdia signatári petície. Upozorňujú aj na ohrozenie životného prostredia v lokalite. "Obec nemá v tomto prípade rozhodovaciu právomoc, vyzvali sme preto kompetentné orgány, aby zrušili ťažobné povolenie. Žiadame o súčinnosť pri ďalšom postupe obce s cieľom zabrániť ďalšej devastácii prírody v okolí obce, poškodzovaniu životného prostredia i majetku našich občanov," skonštatoval starosta Peter Štepianský.

Povolenie na ťažbu v dobývacom priestore lomu Hostie vydal v roku 2016 Obvodný banský úrad v Bratislave spoločnosti Utilis, s.r.o. Zlaté Moravce. Od vydania povolenia na ťažbu došlo viackrát k prevodu dobývacieho priestoru Hostie na nástupnícke organizácie, ktoré ďalej pokračovali v ťažbe.

"V dôsledku nepretržitej ťažby, ktorá prebieha neustále, vďaka obrovskému množstvu vyťaženej horniny, bolo potrebné použiť tisícky nákladných áut s nosnosťou 30 ton. Tie prispeli k celkovému zhoršeniu stavu pozemných komunikácií, zvýšeniu premávky, zníženiu bezpečnosti na cestných komunikáciách, ktoré slúžia aj cyklistom," tvrdia signatári petície.

V dôsledku drvenia a odvozu sa zvýšil hluk, vibrácie a prašnosť v obci. Ťažba negatívne vplýva aj na životné prostredie, pretože dobývací priestor sa nachádza v okolí lesného biotopu európskeho významu.

"Do istej miery dochádza aj k ohrozeniu bezpečnosti občanov pre neprimerane rýchlu a bezohľadnú jazdu naložených kamiónov, ako aj k poškodeniu ich osobných dopravných prostriedkov v dôsledku odfrkujúceho štrku z nákladných áut," tvrdia obyvatelia obce.

autor: D.Švelková

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava