Martinské divadlo uvedie premiéru predstavenia Zem pamätá
Ide o hudobnú autobiografiu speváka Karola Duchoňa. 

29.03.2019 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Slovenské komorné divadlo (SKD) v Martine uvedie v piatok premiéru hry Zem pamätá, hudobnej biografie Karola Duchoňa v réžii renomovaného českého režiséra Jiřího Havelku.

"Pred dvomi rokmi som skúšal v Bratislave a dostal som sa k jeho pesničkám. Pre mňa to bol objav, pretože som to meno nikdy nepočul. Ani v českom kontexte nebol veľmi známy. Začal som zisťovať, že generácia našich rodičov ho pozná. Ten hlas ma tak fascinoval, že keď prišli z martinského divadla, povedal som, že to mám dlho v hlave. Vo mne to je stále živá téma - až taký archetypálny príbeh chlapca z dediny, ktorý má geniálny hlas. A aké je to ťažké, akú daň tomu musel zaplatiť," povedal Havelka.

Informácie o Duchoňovom živote čerpal z rozhovorov v časopisoch, z prepísaných rozhovorov spoluautora textu hry Roba Mankoveckého s Duchoňovými muzikantskými kamarátmi a hlavne z knihy Romana Slušného Muž s veľkým srdcom. "Zaujal ma jeho silný vzťah k rodičom. K matke s jej opičou láskou a k otcovi, ktorý asi tiež mal problém s alkoholom a bol na neho tvrdý. Je zaujímavé, do akej miery nás formuje rodinné zázemie. A ako to človek zvláda, nezvláda, koľko má reflexie a sebareflexie. Koľko má kritického nadhľadu sám nad sebou a nad svojou trasou. V jeho prípade extrémne znásobené normalizáciou. Pretože režim si vyzobával lojálnych umelcov, z ktorých postavil podivnú napodobeninu západného zábavného priemyslu," podotkol režisér a spoluautor textu hry.

Postavu Duchoňa, väčšinu hry kráčajúceho na bežiacom páse, stvárňuje Tomáš Grega. "Keď som sa dozvedel koncept Jirku Havelku, pochopil som, že to bude pre mňa výzva. Spevácka, kondičná, herecká, pamäťová. Kadečo sa okolo mňa deje, takže musím mať pod kontrolou seba samého aj všetky situácie. Je to zaujímavý pocit, dostávať sa do toho. Sledoval som Karolov život, jeho pohyby, výraz, mimiku a aj rozprávanie. V hre nám nejde v prvom rade o imitáciu, ale v niektorých prípadoch som sa dohodol s režisérom, že sa budem snažiť aspoň o nejaké jeho hlasové pripodobenie," poznamenal Grega.

"Teraz do Karola vidím viac. Všetci vieme, čo bol jeho osud. A že tak rýchlo skončil, lebo si to trochu spôsobil aj sám. Ale pochopil som jeho spôsob života. Chcel iba spievať, zabávať ľudí, chcel sa vždy rozdávať. A ľudia okolo neho to dosť využívali. On to robil rád, z lásky, vždy sa chcel rozdať," dodal Grega.

Inscenáciu Zem pamätá z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol