Fašiangový sprievod pred trebišovským múzeom pripomenuli dávne tradície 
Návštevníci si pochutili aj na zemplínskych špecialitách.

03.03.2019 | Košický kraj | Autor: M.Holubčík

Fašiangami ožil v sobotu Trebišov. Do fašiangového sprievodu z centra mesta do areálu trebišovského kaštieľa sa zapojili desiatky ľudí v tradičných maskách.

Pred regionálnym múzeom návštevníci zažili remeselný jarmok, fašiangové špeciality a program v podaní folklórnych skupín. "Cieľom podujatia je oživiť tieto zvyky a pamäť ľudu zemplínskeho regiónu, ako aj priblížiť masky, ktoré kedysi boli súčasťou fašiangových sprievodov a rôznych pochôdzkových slávností," uviedla riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína Beáta Kereštanová. 

            

K ochutnávkam patrili tradičné zemplínske pochúťky, spojené s fašiangami, ako sú čeregy alebo kreple, nechýbali ani tokajské vína. Súčasťou kultúrneho programu boli folklórne skupiny zo Slivníka, Malých Ozoroviec, Kuzmíc a Trebišova.

Fašiangy sú obdobím od Troch kráľov po Popolcovú stredu. Je to čas vyhradený rozličným zvykoslovným príležitostiam, spoločenským podujatiam a rodinným oslavám pred nástupom 40-dňového pôstu. V stredoveku nadobudli fašiangové oslavy, najmä vo svojom závere, podobu, keď bolo dovolené takmer všetko. V zemplínskom regióne sa do súčasnosti zachovali už len spomienky na niekdajšiu oslavu predovšetkým konca fašiangového obdobia, známu ako "zapuški". 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol