Pod Pohronským Inovcom sa začínajú Gajdošské fašiangy 
Medzinárodné stretnutie gajdošov sa koná v troch obciach.

28.02.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Vodnáková

Otvorením výstavy detských prác sa vo štvrtok v obciach ležiacich na úpätiach Pohronského Inovca začínajú Gajdošské fašiangy. V poradí 32. ročník tohto medzinárodného stretnutia gajdošov a gajdošskej hudby potrvá v obciach Malá Lehota, Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany do nedele (3. 3.). 

Tradičnú fašiangovú obchôdzku obcou s gajdošmi, výchovný koncert Gajduj gajdoško, jarmok, ale aj seminár o rôznych typoch gájd ponúkne piatkový (1. 3.) program, ktorý sa bude odohrávať v Malej Lehote. Jeho vyvrcholením bude galakoncert Pocta gajdošom, našim predkom v miestnom kultúrnom dome. 

V sobotu (2. 3.) bude veselo aj v susednej Veľkej Lehote. Okrem jarmočného gajdovania je naplánované aj zasadnutie cechovej rady gajdošov či prijímanie nových učňov do Cechu slovenských gajdošov, pripravené sú skúšky tovarišov a majstrov. Stretnutie popoludní zavŕši hlavný program Gajduj gajdoš. 

V Jedľových Kostoľanoch odhalia v sobotu pamätnú tabuľu gajdošovi Jánovi Ferovovi. Ako informujú organizátori podujatia, počas hlavného programu Chodí gajdoš po dedine udelí Jedľovým Kostoľanom Cech slovenských gajdošov titul gajdošská obec. 

V nedeľu sa vo všetkých obciach bude konať slávnostná svätá omša za nositeľov tradícií. 
      Gajdošskú kultúru, ktorá je pre región Pohronského Inovca charakteristická, predstavuje aj aktuálna výstava s názvom Desatoro o gajdách, ktorú môžu v týchto dňoch vidieť návštevníci Pohronského múzea v Novej Bani. 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol