Verešvárska studňa je posledná v obci Červeník 
Objekt patrí miestnemu národopisnému múzeu.

24.02.2019 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

Obci Červeník pri Hlohovci sa podaril zámer zachrániť pre budúce generácie poslednú z verejných studní, ktorá sa zachovala. Na hlavnej ulici realizovali pred časom projekt Verešvárska studňa a upravená zóna sa stala oddychovým miestom pre obyvateľov obce.

"Voľakedy boli vo Verešvári, čo je pôvodný názov našej dediny, studne pred každým domom. Nástupom vodovodnej siete prichádzalo pomaly k ich zánikom. Táto, zhruba šesť metrov hlboká, bola plná vody, hoci sa nevyužívala," povedal pre TASR starosta Marián Mihálik. Obec si podala žiadosť o grant a z Environmentálneho fondu - programu Obnova dediny - zlepšovanie kvality životného prostredia na vidieku získala 5000 eur. Nad vykopaným otvorom potom inštalovali potrebné klasické držadlo s tiahlom a zaveseným vedrom na vodu.

Teraz je to na odpočinok, ohradili sme zazelenenú plochu od cesty, môžu sa tam hrať deti a dospelí posedieť na lavičkách. Inštalovali sme aj osvetlenie," povedal Mihálik. Príjemný zážitok zvyšuje v susedstve stojaca zvonica, ktorú si tamojší obyvatelia postavili namiesto tej, ktorú im počas komunizmu zbúrali. 

Verešvárska studňa prináleží k miestnemu národopisnému múzeu, kam nadšenci zhromaždili predmety osobnej spotreby minulých desaťročí i storočí. Voda z nej sa však už nabrať nedá, kvôli bezpečnosti museli nad hladinu osadiť mriežku. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol