Pankuškové fašiangy ponúkajú typické jedlo regiónu 
Lyžiarske stredisko Plejsy prilákalo stovky návštevníkov.

24.02.2019 | Košický kraj | Autor: M.Černý

Slávnostný fašiangový sprievod v maskách na koči s koňmi otvoril v Krompachoch siedmy ročník Pankuškových fašiangov. Podujatie sa koná v sobotu v lyžiarskom stredisku Plejsy v Krompachoch.

"Je to jedno z podujatí programu Terra incognita, aby sme prilákali ľudí do tohto regiónu. Mesto zabezpečilo aj autobus od vlaku, čiže tu prišli aj Košičania. Je tu veľká skupina profesionálnych mäsiarov aj amatérov, pretože každý rok sa tu robia zabíjačkové špeciality. Prišli mäsiari z partnerských miest Krompách, Békescsaba v Maďarsku, Nadlak v Rumunsku a Rýmařov v Česku. Prichádzajú každý rok a vyrábajú svoje zakáľačkové špeciality,“ uviedla prednostka Mestského úradu v Krompachoch Anna Nemčíková.

                

Pankuškové fašiangy 2019 pripravilo mesto Krompachy pre návštevníkov v areáli lyžiarskeho strediska Plesjy v Krompachoch. Na snímkevýrobca čabajky. Krompachy, 23.  februára 2019. FOTO TASR – Milan Kapusta.

Súčasťou programu bola i súťaž o vytvorenie najväčšej pankušky - šišky. Svojim pomenovaním je tento koláč z kysnutého cesta s džemom alebo lekvárom typický pre tento región.

V programe sa predstavili folkloristi z Krompách, Vojkoviec, Margecian, Spišskej Novej Vsi, ako aj hudobná skupina RuSnack's a Traky. Pre deti je ešte pripravená karnevalová diskotéka s Ujom Ľubom juniorom.

Sprievodnými podujatiami sú i tvorivé dielne, kde si rodičia a deti môžu vytvoriť škrabošky, nechýbajú súťaže s animátormi.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava