Vône, chute Dolného Záhoria prinášajú históriu stravovania
V publikácii sa čitatelia dozvedia aj originálne recepty.

19.01.2019 | Trnavský kraj | Autor: TASR

I Východniar či Stredoslovák môže teraz jesť ako Záhorák. Ktokoľvek sa môže inšpirovať špecialitami typickej záhoráckej gastronómie, ktorú predstavuje nová publikácia Mestského centra kultúry v Malackách - Vône, chute Dolného Záhoria.

Autorka publikácie Ivana Kovárová pre TASR ozrejmila, že 40-stranová publikácia je rozdelená na tri časti. „Časť chute Dolného Záhoria sa venuje histórii stravovania v tomto regióne, vône Dolného Záhoria zasa tradícii bylinkárstva, keďže Záhorie bolo známe zberom a spracovaním liečivých rastlín. Napokon uvádzame aj typické záhorácke jedlá,“ uviedla.

Medzi spomínanými špecialitami Záhoria je napríklad šmorn-cisársky trhanec, úsková (lúsková) či kolečková omáčka, ale aj jedlá z kapusty - kapustníky alebo cvekle – kapustné fliačky.

Recepty sú písané v záhoráckom nárečí, no zrozumiteľné sa stanú aj pre tých, ktorí „záhoráčtinu“ nepoznajú. "Súčasťou brožúrky je aj akýsi výkladový slovníček názvov a termínov, ktoré sme použili,“ uistila Kovárová.

Vydanie publikácie podporil Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice