Svetelnou šou odhalia obnovenú fasádu trnavského divadla.
Kultúrny stánok patrí medzi najstaršie divadelné budovy v strednej Európe.

10.01.2019 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

Svetelnou šou slávnostne odhalia v piatok 11. januára o 18. hodine zrekonštruovanú fasádu trnavského Divadla Jána Palárika. Odborné práce na jej novej podobe trvali od leta. Náklady presiahli 190.000 eur.

Fasádu symbolicky odhalí Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktorý je zriaďovateľom tohto kultúrneho stánku, a jeho riaditeľka Zuzana Šajgalíková. Informoval o tom Jaroslav Vacek z odboru komunikácie Úradu TTSK. Trnavské divadlo patrí medzi najstaršie divadelné budovy v strednej Európe.

Ako hlása latinský nápis na priečelí, bolo postavené z prostriedkov mesta a jeho obyvateľov. Prvé predstavenie sa konalo 26. decembra 1831. Podľa dobových dokumentov pravdepodobne preto, že išlo o mimoriadne významnú udalosť pre mesto a jeho obyvateľov, magistrát povolil predstavenie v druhý vianočný sviatok, hoci pre celú rakúsko-uhorskú monarchiu platil na tento deň zákaz vystupovať. Program "prvého večera divadla kráľovského slobodného mesta Trnava" tvoril prológ a dvojdejstvová Baboova veselohra Pulz. Na slávnostné odhalenie novej fasády pozýva divadlo na predstavenie Rodinný parlament.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol