Preteky na saniach cez dva okresy prilákali deti i dospelých 
Tradičné podujatie v Liptovskej Lužnej sa teší veľkej obľube.

07.01.2019 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Zimná sánkovačka spojená s pretekmi o cenu Prievalca prilákala v sobotu do obce Liptovská Lúžna množstvo detí a dospelých. Približne 55 súťažiacich v ôsmich kategóriách si už tradične so sebou prinieslo všetky druhy saní – drevené i železné, malé i veľké, staré i nové. Súťažná trať za obcou v dĺžke takmer tri kilometre viedla cez dva okresy, Ružomberok a Liptovský Mikuláš.

Podľa organizátorov je prvoradým cieľom podujatia dobrá nálada a stretnutie s ľuďmi. "Sánkovať sa človek môže aj sám, ale tu sa stretne s kamarátmi, známymi a zoznámi sa s novými ľuďmi. Mali sme tu už pretekárov napríklad aj z Piešťan, Bratislavy či Nových Zámkov. Dá sa teda povedať, že prichádzajú ľudia z celého Slovenska. Pretekárov vyvezie hore na vlečke traktor, a potom už zostáva len predviesť dobrú jazdu, aby pretekár prišiel do cieľa v čo najrýchlejšom čase," priblížil spoluorganizátor podujatia a predseda turistického oddielu v Liptovskej Lúžnej Štefan Črep.

Účastníci sa mohli pred pretekmi posilniť klasickým slovenským jedlom - chlebom s bravčovou masťou a cibuľkou. Neskôr bola pre nich pripravená aj kapustnica. "Snažíme sa robiť tradičné podujatia pre ľudí. Je to síce 12. ročník, no akciu pripravujeme už dlhšie. Boli totiž obdobia, kedy sme vôbec nemali sneh a nemohli sa tak uskutočniť žiadne preteky. Vlani sme napríklad mali až 70 pretekárov a museli sme to ukončiť, pretože padala tma," uzavrel.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice