Vo filme o Prvom slovenskom gymnáziu budú aj archívne dokumenty z múzea 
Film chcú dokončiť do septembra 2019.

22.12.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Súčasťou pripravovaného dokumentárneho filmu o Prvom slovenskom gymnáziu (PSG) v Revúcej budú aj archívne dokumenty zo zbierok Múzea PSG. TASR o tom informovala jeho lektorka Lucia Oravec Koreňová s tým, že ich natáčanie prebiehalo v polovici decembra priamo v expozičných priestoroch múzea.

Jednotlivé archívne materiály v obrazovej skladbe dokumentárneho filmu výrazne sprítomnia atmosféru doby, budú ilustrovať časti hraných sekvencií, výpovede pozvaných odborníkov a časti komentárov. Tvorcovia filmu sa zamerali na dokumenty týkajúce sa vlastnej činnosti školy, zošity žiakov, učebnice, klasifikačné listy študentov, vysvedčenia, zápisnice konventov, ale aj dokumenty týkajúce sa zrušenia školy, matriku gymnázia a školské časopisy," priblížila Oravec Koreňová.

Materiály budú podľa jej slov vo filme zobrazené celkovými pohľadmi, detailným snímaním, v panorámach, po tituloch. „Jednotlivé dokumenty budú v pološere s vysvietením podstatnej obrazovej časti, čím sa priblížime k atmosfére obdobia, čo je aj poslaním tohto filmu," dodala lektorka.

Podľa slov Ľubomíra Menzela z produkčnej spoločnosti Record chcú film dokončiť do septembra budúceho roka. "Gymnázium bolo totiž založené 16. septembra, takže by sme to niekedy v tom období chceli mať už hotové, aby bolo možné film pri príležitosti výročia odvysielať," konkretizoval pre TASR.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava