Papradnom sa od sobotného rána niesla vôňa zabíjačkových špecialít. Zabíjačka je súčasťou Ondrejovských hodov, ktoré v obci v okrese Považská Bystrica potrvajú až do noci.
"U nás je zabíjačka špecifická tým, že sa opaľuje, inde sa obára, a to v susedných dedinách ako je Brvnište, Stupné. U nás sa zapáli slama, potom sa ryžiakom - kartáčom prasa očistí dobiela, zavesí sa a rozbára sa," načrtol vyučený mäsiar Jozef Klabník z Papradna.
Niečo špecifické v receptoch zabíjačkových špecialít sa podľa neho v Papradne asi nenájde. "Asi všade sa robí, že sa tam dáva ryža, niekto dáva krúpy, ale malo by to byť už prakticky to isté. Každý si to potom dochutí, čím chce, či dá viac cesnaku alebo cibule do čriev," priblížil.
FOTO: Tradičná zabíjačka počas Ondrejovských hodov v obci Papradno v okrese Považská Bystrica, 1. decembra 2018. FOTO TASR - Radovan Stoklasa.
Klabníkovi pri výrobe zabíjačkových špecialít, medzi ktorými nechýbali jaternice, klobásy či tlačenka, pomáhal nielen jeho ďalší kolega mäsiar, ale i miestni hasiči. Tí prikladajú ruku k dielu každý rok. "Zabíjačka je u nás už siedmy alebo ôsmy rok, už sa to tu zaužívalo a ľudia na ňu čakajú," dodal mäsiar.
Ondrejovské hody v obci potrvajú až do noci. Ich súčasťou je výstava fotografií súčasného Papradna, popoludní to bude i slávnostná svätá omša či udeľovanie cien starostom. V miestnom kultúrnom dome tiež uvedú do života knihu Štefana Meliša Šarkania diera, hody tam vyvrcholia tanečnou zábavou.