Začína sa II. etapou rekonštrukcie Zemplínskeho múzea v Michalovciach 
Múzeum chcú sprístupniť pre verejnosť začiatkom leta 2018.

01.12.2018 | Košický kraj | Autor: M.Černý

Košický samosprávny kraj (KSK) začína s druhou etapou rekonštrukcie Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Barokovo-klasicistický kaštieľ, ktorý je sídlom múzea, by mal byť pre verejnosť opäť otvorený najneskôr v lete budúceho roka.

Úrad KSK vyhlásil koncom októbra tohto roka výzvu na predkladanie ponúk s cieľom výberu uchádzača, ktorý dokončí rekonštrukciu múzea. Opravou ešte prejdú krov a strecha nad hlavnou časťou kaštieľa, fasáda aj interiérové schodiská. Na dokončenie rekonštrukcie je potrebných 233.000 eur, ktoré bude kraj financovať zo svojho rozpočtu.

KSK aktuálne vyhodnocuje ponuky uchádzačov, ktorí sa prihlásili do verejného obstarávania, následne bude podpísaná zmluva so zhotoviteľom. Samotné práce v rámci druhej etapy rekonštrukcie by mali trvať štyri mesiace.

"Urobíme všetko preto, aby bolo múzeum opäť sprístupnené pre verejnosť najneskôr začiatkom leta budúceho roka. Pre návštevníkov chceme okrem stálych expozícií, na aké sú zvyknutí, pripraviť aj modernú expozíciu využívajúcu multimediálne prvky, mobilné telefóny a aplikácie, aké sa dnes používajú v každom väčšom múzeu," informoval predseda KSK Rastislav Trnka.

Rekonštrukcia Zemplínskeho múzea v Michalovciach sa začala podľa hovorkyne predsedu KSK Anny Činčárovej ešte na jeseň 2015. "Pre viaceré pochybenia v projektovej dokumentácii sú jeho brány pre verejnosť stále zatvorené," uviedla Činčárová.

Projekt mal byť pôvodne financovaný z Regionálneho operačného programu, v máji 2016 však Úrad KSK požiadal o mimoriadne ukončenie zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku a vrátil už vyplatené finančné prostriedky zo schválenej žiadosti o platbu vo výške viac ako 300.000 eur. Celkovo zaplatil kraj za prvú etapu rekonštrukcie takmer 2,3 milióna eur.

"Veríme, že druhá etapa rekonštrukcie bude dokončená bez väčších problémov, aké nastali v minulosti. Tieto opravy sú síce najväčšími v histórii kaštieľa, no ukončené mali byť na jar 2016. Pritom už na začiatku rekonštrukcie bolo kvôli závažným chybám jasné, že sa termín predĺži. Aj preto musel kraj vracať eurofondy. Ak by k nim nedošlo, ušetrili by sme viac ako dva milióny eur," doplnil Trnka.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice