Výstava Od kolísky po hrob odhaľuje tajomné tradície
Expozícia v Banskej Bystrici o zvykoch našich predkov.

26.11.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: E.Krčová

Najšťastnejšie ale i najťažšie chvíle v živote človeka, spojené s narodením, svadbou a smrťou, približuje etnografická výstava v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici, ktorá návštevníkov pozýva na zaujímavú cestu do minulosti za zvykmi našich predkov. Výstava Od kolísky po hrob odhaľuje tajomné i prekvapujúce tradície, ktoré sa v minulosti dodržiavali na slovenskej dedine. Záujemcovia sa dozvedia napríklad aj to, že kedysi sa svadby najčastejšie konali v pondelok, utorok a vo štvrtok.

"V patriarchálnej roľníckej rodine odjakživa sprevádzali narodenie dieťaťa mnohé obrady, povery, veštby a spoločenské aktivity, ktoré boli prejavom prirodzenej ľudskej túžby zabezpečiť pokračovanie rodu. Podľa povier bolo napríklad možné ovplyvniť i pohlavie dieťaťa, preto naši prastarí rodičia už pri počatí kládli pod posteľ sekeru či kosu alebo, naopak, ihlu či žehličku," uviedla Martina Saktorová, manažérka SSM.

Svadobné obrady zasa vyjadrovali a potvrdzovali zmenu rodinného a sociálneho stavu osôb. Jedna z najdôležitejších udalostí v živote človeka sa na slovenskej dedine pripravovala už celé mesiace dopredu a práve zážitky spojené so spevom, hudbou, tancom a typickými obradmi robili svadbu svadbou. Aj preto ľudová svadba na Slovensku, tak ako sa tradovala z generácie na generáciu a ako ju dodnes poznáme vďaka úsiliu etnológov a folkloristov, je veľmi bohatá na zvyky a obrady.

"Posledný z obradov sa spája so smrťou. Nevyhnutný koniec ľudského bytia bol už od najstarších čias sprevádzaný množstvom obyčajov a predstáv. Živí tak dosiahli zmierenie s mŕtvymi, ktorí boli následne prijatí do záhrobia. Predstavy o bytosti, ktorá nenašla po smrti svoj pokoj a vracala sa do sveta živých, sa premietli do mnohých zvykov spojených so smrťou. Za veľmi nebezpečných sa pokladali najmä mŕtvi, ktorí sa mohli vrátiť z hrobu ako upíri – vampíri," dodala Saktorová.

Výstava v Thurzovom dome potrvá do 3. marca 2019 a jej súčasťou sú i komentované prehliadky raz do mesiaca, ktoré umocnia autentické ukážky čepčenia nevesty. Najbližšia bude 29. novembra o 16. h s etnologičkou Janou Koltonovou.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava