V Myjave budú vyrábať predvianočné obradové cestoviny hrtánky 
Vyvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke.

21.11.2018 | Trnavský kraj | Autor: V.Miček

Tradičné myjavské obradové cestoviny vianočného obdobia, "hrtánky", sa budú v Myjave vyrábať na pôvodných náradiach. Podujatie organizuje Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Myjave, informovala odborná pracovníčka CTK Eva Čmelová.

Hrtánky vychádzajú z tradícií pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. "Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov ako formy na výrobu cestovín, ktoré tvarom pripomínali hrtan," vysvetlila Čmelová. Vyvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke.

Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú túto tradíciu. "Počas podujatia bude možnosť vyskúšať si výrobu vlastných hrtánkov. Podujatie sa uskutoční 27. novembra v priestoroch Kultúrneho domu v Myjave," doplnila pracovníčka CTK. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

7. – 8. novembra - Festival mladého vína

Bratislava, nádvoria Primaciálneho paláca a okolité nádvoria

7. novembra - Gemerská podkovička 2025

15. ročník detského folklórneho festivalu Revúca

8. novembra - Spievanky pod Pohanským vrchom 2025

30. výročie založenia folklórnej skupiny Bazalička Stredné Plachtince