Ako sa dostala Svätoštefanská koruna na Zvolenský zámok 
Súčasťou cyklu Pozrime sa na to štýlovo sú aj tvorivé ateliéry

24.10.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Detaily o tom, ako sa Svätoštefanská koruna dostala na Zvolenský zámok, prinesie ďalšia z cyklu prednášok "Pozrime sa na to štýlovo", ktorá bude v Slovenskej národnej galérii (SNG) na Zvolenskom zámku v stredu, 24. októbra o 17. h.

"V druhej časti prednášky sa dozvieme viac o vývoji platidiel a ich dejinách v období raného stredoveku. Budeme sa venovať téme korunovačných medailí a mincí, ktoré mali pri korunováciách pamätnú a symbolickú funkciu," uviedla programová pracovníčka SNG Stanislava Kočišová.

Príbeh Svätoštefanskej koruny priblíži kurátorka zbierok starého umenia Zuzana Ludiková. Aktuálne participuje na výskume korunovačných slávností v Uhorsku realizovanom Historickým ústavom Maďarskej akadémie vied.

O korunovačných medailách a minciach bude hovoriť historik a kurátor fondu medailí, Múzeum mincí a medailí Kremnica Daniel Haas Kianička. Venuje sa dejinám medailérstva a kremnickej mincovne, dejinám Kremnice a raného novoveku.

Súčasťou cyklu Pozrime sa na to štýlovo sú každú tretiu sobotu aj tvorivé ateliéry venované deťom, mládeži a nadšencom výtvarného umenia. 

Tento raz to bude téma "Ach, tie hlavy korunované!". "Na stretnutí sa zameriame na šikovnosť zlatníkov a dozvieme sa, ako sa vyrábala ríšska koruna nemeckých cisárov," priblížila Kočišová. Deti si súčasne môžu originálnu kráľovskú korunu aj vyrobiť.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice