Drevený chrám v Ladomirovej prešiel rozsiahlou rekonštrukciou 
Objekt je zapísaných do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

01.10.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Drevený gréckokatolícky chrám svätého archanjela Michala v obci Ladomirová v okrese Svidník prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. Patrí do skupiny ôsmich drevených chrámov Karpatského oblúka na Slovensku zapísaných do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Práce sa začali minulý rok výmenou drevených šindľov na poškodenej streche. "Chrám je už prakticky celý opravený. Každých päť rokov je potrebné obmieňať poškodené šindle. Dbali sme na to, aby boli kvalitné a aby drevo pochádzalo z tohto kraja. Mnoho ráz sa používajú šindle, ktoré nie sú z daného kraja a vydržia veľmi krátku dobu. Niekedy sa vyrábali ručne, možno aj dnes sa vyrábajú, ale čo mám vedomosť, tak väčšina sa robí strojom," uviedol správca gréckokatolíckej farnosti v Ladomirovej Jozef Havrila.

 

              

 

Podľa jeho slov by bolo potrebné natrieť i drevené oplotenie okolo chrámu. "Je ešte v dobrom stave, ale údržba je potrebná. Keď to necháme tak, za pár rokov sa to znehodnotí. Pokiaľ sa natrie, tak to bude v poriadku," vysvetlil Havrila.

Drevený chrám z roku 1742 je zasvätený archanjelovi Michalovi. "Pri chráme je postavená aj mohutná zvonica, v ktorej sa nachádzajú tri zvony. Najväčší zvon nesie meno po svätom archanjelovi Michalovi a je z roku 1742, druhý stredný zvon nesie meno po svätom Petrovi, je z roku 1927 a najmenší zvon je z rovnakého roku a nesie meno svätého Pavla," priblížil Havrila.

Ako doplnil, raritou tohto chrámu je drevený ikonostas, ktorý bol postavený v prvej polovici 18. storočia. "Je päťradový a patrí medzi najkrajšie na Slovensku," skonštatoval kňaz. Rekonštrukciu chrámu podporilo Ministerstvo kultúry SR v rámci programu Obnovme si svoj dom.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava