Múzeum predstaví ako sa u Roštárov mangľovalo
V expozícii v Brezne návštevníci uvidia aj najväčšiu žehličku.

27.09.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: E.Krčová

Horehronské múzeum sprístupní vo štvrtok od 10.00 h roľnícko-remeselnícku usadlosť na Rázusovej ulici v Brezne. Do svojho majetku ju získalo v roku 1990 a podujatie "Keď u Roštárov mangľovali" je jeho príspevkom k oslavám Svetového dňa cestovného ruchu. TASR o tom informovala Martina Ťažká z Horehronského múzea.

"V trojtraktovom dome sa okrem obytných a hospodárskych častí zachovala modrotlačová dielňa, kde do roku 1920 vyrábal Ján Roštár modrotlač pre potreby žien z celého regiónu. Okrem dielne ostala po rodine Roštárovcov unikátna pamiatka – drevená mangľovňa na konský pohon zo začiatku 19. storočia, ktorá sa od roku 1973 pýši titulom národnej kultúrnej pamiatky. Tento vzácny a plne funkčný mechanizmus predstavuje najväčšiu "žehličku" na Slovensku. Mangeľ je posledná pamiatka svojho druhu prezentovaná "in situ"," priblížila Ťažká.

V rámci pripraveného programu, ktorý vo štvrtok potrvá do 17.00 h, sa návštevníci môžu tešiť i na komentované prehliadky usadlosti. V ponuke je tiež premietanie filmu o mangľovaní z 80. rokov 20. storočia.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice