Hrad Ľubovňa má stále viac návštevníkov
Návštevnosť Hradu Ľubovňa vzrástla od vzniku samostatnej Slovenskej republiky takmer päťnásobne. 

09.01.2018 | Prešovský kraj | Autor: Ján Lašák

Kým v roku 1993 tam zavítalo takmer 39.000 návštevníkov, vlani to bolo takmer 196.000 ročne a zriaďovateľ Prešovský samosprávny kraj viackrát potvrdil, že hrad je v súčasnosti vlajkovou loďou turizmu v regióne.

"Pred 25 rokmi sme boli naozaj na chvoste návštevnosti slovenských hradov a to boli časy, keď napr. Bojnice mali 208.000 turistov ročne a iné plne funkčné historické objekty boli tiež oveľa vyššie ako my," konštatoval riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Podľa neho stoja za zvýšeným záujmom o túto historickú pamiatku na severe Spiša najmä ľudia plní entuziazmu a chuti do práce. Okrem toho prispela aj rozsiahla obnova hradu, dostavba skanzenu, revitalizácia podhradia, ale aj propagácia na veľtrhoch doma i v zahraničí.

V neposlednom rade sú za zvýšeným počtom návštevníkov aj interaktívne výstavy, zaujímavé expozície či bohatý animačný program a koncerty.

FOTO: Na snímke orol stepný pristáva na ruke dievčaťa počas avesterapie v skanzene pod Hradom Ľubovňa v Starej Ľubovni. Foto: TASR, 17. októbra 2014.

 

"Vlani sme mali o 8000 turistov viac ako rok predtým a opäť sa niekoľký rok po sebe opakujem, pretože rok 2017 bol znova rekordný. Mnohí ľudia hovoria, že nám prospieva kríza, že menej hostí cestuje von a veľa ostáva na domácom trhu, ale musím povedať, že nie je to tak celkom pravda, lebo návštevnosti prospieva program, ktorý pre turistov pripravujeme,“ zhodnotil Mikulík.

Približne 38 percent hostí tvorili vlani Poliaci. Zvýšený záujem badajú v Starej Ľubovni napr. zo strany izraelskej klientely. Podľa Mikulíka je to najmä preto, že Izraelčania považujú Slovensko za jednu z najbezpečnejších krajín v Európe, ktorá vie ponúknuť kvalitný cestovný ruch. Opäť sa tu zvýšil počet slovenských návštevníkov, najmä rodín s deťmi.

"Dostať niekedy Slováka na pamiatku je veľká vzácnosť a začali chodiť, takže z toho sa veľmi tešíme," dodal riaditeľ. Zvýšený záujem o hrad zaznamenali aj počas vianočných a novoročných sviatkov, napr. na Silvestra sem počas štyroch hodín zavítalo takmer 600 ľudí. 

V súčasnosti sa už pripravujú v Starej Ľubovni na novú letnú sezónu, ktorú odštartujú posledný aprílový víkend. Návštevníci sa môžu tešiť na viacero výstav, koncertov, nové expozície a novinky chystajú aj v tamojšom skanzene.

 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava