Výstava Krása v ohni zrodená vo Fiľakove predstavuje historické sklárske výrobky 
Predmety pochádzajú zo zbierky súkromného zberateľa Vilmosa Ladóczkeho.

24.09.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Produkty sklárskych hút z územia niekdajšieho Horného Uhorska, s osobitým dôrazom na novohradské sklárske dielne, predstavuje aktuálna výstava Krása v ohni zrodená, ktorá je do 15. novembra sprístupnená v priestoroch Hradného múzea Fiľakovo v okrese Lučenec. Ako TASR informovala jeho riaditeľka Viktória Tittonová, vystavené predmety pochádzajú zo zbierky súkromného zberateľa Vilmosa Ladóczkeho a vznikali od konca 18. po začiatok 20. storočia.

"Jeho zbierka pozostáva z vyše tisíc kusov, najmä z nádob na pitie, ktoré boli každodennou súčasťou života prostého ľudu. Sklárske výrobky majú prevažne optickú výzdobu, to znamená, že sa ich tvorcovia usilovali o zvýraznenie svetelného a tieňového efektu na sklenenom povrchu," priblížila Tittonová.

Vystavené kusy sú podľa nej vo svojej jednoduchosti hotovými umeleckými dielami, a dokazujú, že uhorské sklárske umenie v danom období vytvorilo samostatný, od európskeho nezávislý spôsob umeleckého stvárnenia. "Výstavu dopĺňajú fotografie sklárskych výrobkov z kolekcie zberateľa Jána Kautmana," dodala riaditeľka.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava