Betliar: V kaštieli si pripomenú 200. výročie úmrtia grófa Leopolda Andrássyho

pred 1 dňami | Košický kraj | Autor: t

Betliar 16. októbra (TASR) - V kaštieli v obci Betliar v okrese Rožňava si v piatok (18. 10.) pripomenú 200. výročie úmrtia grófa Leopolda Andrássyho. Pre verejnosť je pripravená špeciálna prehliadka, ktorá návštevníkom predstaví život a aktivity uhorského šľachtica. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea - Múzea Betliar Sandra Petríková.

Návštevníkov v rámci špeciálnej prehliadky kaštieľom a životom grófa, ktorý je považovaný za osvietenského vzdelanca a fundátora, prevedie historik betliarskeho múzea Matúš Molnár. Verejnosti predstaví grófove pôsobenie v oblasti baníctva, správy svojho majetku, podpory vzdelávania, ale tiež cestovateľské či zberateľské aktivity.

Účastníci prehliadky budú môcť navštíviť aj priestory historickej kaštieľnej knižnice, ktorej základy položil práve Leopold Andrássy. "Pri tejto príležitosti navštívia aj časť betliarskeho parku, ktorú si gróf zvolil za miesto svojho posledného odpočinku a kde bol pochovaný viac ako polstoročie do doby, keď boli jeho pozostatky uložené v rodovej hrobke na hrade Krásna Hôrka," priblížila Petríková.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

18. – 19. októbra - 780 rokov Michaloviec

Hrdosť a história v srdci Zemplína, Michalovce

19. októbra - 145. výročie DHZ vo Valaskej

ukážky hasičskej techniky, odovzdávanie ocenení, Valaská

19. októbra - Medobranie: Poďakovanie za úrodu

Dolná Krupá, Medolandia