Krajské kultúrne inštitúcie navštívilo vlani viac ako 650.000 ľudí

pred 3 dňami | Žilinský kraj | Autor: R.Varga

Žilina 1. októbra (TASR) - V roku 2023 navštívilo kultúrne inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) 650.332 platiacich návštevníkov. Na pondelkovom (30. 9.) rokovaní zastupiteľstva ŽSK o tom informovala riaditeľka odboru kultúry Úradu ŽSK Daša Lofajová.

V porovnaní s rokom 2022 zaznamenali takmer 15-percentný nárast platiacich návštevníkov. "Kultúrne zariadenia navštívilo o 82.708 osôb viac ako v roku 2022 a návštevnosť sa tak približuje k hodnotám pred pandémiou. Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava, Považské múzeum a Liptovské múzeum sa umiestnili v prvej desiatke najnavštevovanejších múzeí Slovenska za rok 2023 a podobne aj v štatistike múzeí s najvyššími tržbami zo vstupného," priblížila Lofajová.

Doplnila, že v kultúrnych zariadeniach ŽSK bolo realizovaných viacero projektov ako napríklad obnovenie Archívnej veže na Oravskom hrade či rekonštrukcia hradnej veže na hrade Strečno. "V roku 2023 bolo podaných deväť veľkých projektov v celkovom objeme 11.379.834 eur, pričom osem z nich bolo schválených," dodala Lofajová.

ŽSK zriaďuje 22 kultúrnych zariadení. Patria sem múzeá, galérie, divadlá, knižnice, hvezdáreň a kultúrne strediská.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

5. októbra - Doplňujúce komunálne voľby

Uskutočnia sa v 43 samosprávach na Slovensku

5. októbra - Deň horskej záchrannej služby v Malinô Brdo

Ružomberok, Haliny

5. – 6. októbra - Dni mesta Detva

Detviansky jarmok Detva, Námestie SNP