Slivkobranie predstaví tradičnú kultúru z okolia Zlatých Moraviec
Varenie slivkového lekváru bude spojené aj s jeho ochutnávkou.

10.09.2018 | Nitriansky kraj | Autor: P.Ivan

Na nádvorí Migazziovského kaštieľa v Zlatých Moravciach sa bude variť tradičný slivkový lekvár. Štvrtý ročník Slivkobrania v Mestskom múzeu, ktoré je pobočkou Ponitrianskeho múzea, bude 11. septembra od 10. hodiny.

Varenie slivkového lekváru bude spojené aj s jeho ochutnávkou. Spôsob jeho prípravy sprístupní múzeum v spolupráci s občianskym združením Babička. „Kvalitný a chutný slivkový lekvár nie je jednoduché uvariť. V súčasnosti sa na jeho prípravu používajú všetky druhy sliviek pozberané zo stromu, ale i popadané na zem. Kedysi to však tak nebolo. Na jeho prípravu sa používali len slivky, z ktorých sa dala ľahko vylúpnuť kôstka. Nikdy sa nepoužívali tie, ktoré spadli na zem prirodzeným spôsobom,“ uviedla PR manažérka Ponitrianskeho múzea Ľubica Packová-Zahradárová. 

Ako vysvetlila, v minulosti sa okolo stromu rozprestierali plachty, do ktorých sa plody zo stromu striasli. Po vykôstkovaní sa vložili do medeného kotla a uviedli sa do varu. Miešali sa drevenými varechami či krídlovými miešadlami. „Lekvár sa varil približne desať až 12 hodín a nepridával sa do neho cukor ako dnes. Po uvarení sa dával do hlinených, drevených alebo slamených nádob, ktoré sa zakryli plátenou handrou a obviazali sa motúzom,“ dodala Packová-Zahradárová. 
 

.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava