Na nádvorí Migazziovského kaštieľa v Zlatých Moravciach sa bude variť tradičný slivkový lekvár. Štvrtý ročník Slivkobrania v Mestskom múzeu, ktoré je pobočkou Ponitrianskeho múzea, bude 11. septembra od 10. hodiny.
Varenie slivkového lekváru bude spojené aj s jeho ochutnávkou. Spôsob jeho prípravy sprístupní múzeum v spolupráci s občianskym združením Babička. „Kvalitný a chutný slivkový lekvár nie je jednoduché uvariť. V súčasnosti sa na jeho prípravu používajú všetky druhy sliviek pozberané zo stromu, ale i popadané na zem. Kedysi to však tak nebolo. Na jeho prípravu sa používali len slivky, z ktorých sa dala ľahko vylúpnuť kôstka. Nikdy sa nepoužívali tie, ktoré spadli na zem prirodzeným spôsobom,“ uviedla PR manažérka Ponitrianskeho múzea Ľubica Packová-Zahradárová.
Ako vysvetlila, v minulosti sa okolo stromu rozprestierali plachty, do ktorých sa plody zo stromu striasli. Po vykôstkovaní sa vložili do medeného kotla a uviedli sa do varu. Miešali sa drevenými varechami či krídlovými miešadlami. „Lekvár sa varil približne desať až 12 hodín a nepridával sa do neho cukor ako dnes. Po uvarení sa dával do hlinených, drevených alebo slamených nádob, ktoré sa zakryli plátenou handrou a obviazali sa motúzom,“ dodala Packová-Zahradárová.
.