SNP80: Začína sa vojenská prehliadka, prezentovať bude vyše 260 kusov techniky

30.08.2024 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke prehliadka vojenskej techniky na centrálnych oslavách 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) popri ceste na nábreží rieky Hron v Banskej Bystrici vo štvrtok 29. augusta 2024. FOTO TASR - Ján Krošlák.

Banská Bystrica 29. augusta (TASR) - V Banskej Bystrici sa v rámci celoštátnych osláv Slovenského národného povstania (SNP) vo štvrtok popoludní začala vojenská prehliadka. Na nábreží rieky Hron sa predstaví takmer 3000 osôb a vyše 260 kusov techniky.

Do Banskej Bystrice sústredili pre vojenskú prehliadku vojenskú techniku a vojakov z celého Slovenska. Návštevníci budú môcť vidieť ľahkú i ťažkú vojenskú techniku. "Pôjde o ľahké mobilné prostriedky špeciálnych síl, pancierované vozidlá 4x4, veliteľské vozidlá a riadenie delostrelectva. Návštevníci uvidia ženijné zastúpenie, protilietadlový systém Mantis, naše T72. Letecká časť bude zastúpená z viacerých krajín, s lietadlami budú účastní naši susedia z Maďarska, Poľska, Českej republiky aj z USA," priblížil minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

Súčasťou prehliadky majú byť všetky druhy výbavy jednotlivých zložiek Ozbrojených síl SR. Predstavia sa aj tanky Leopard 2A4, samohybné húfnice Zuzana a ďalšie výrobky slovenského obranného priemyslu. Trasa vojenskej prehliadky vedie centrom mesta po ceste pri rieke Hron. V súvislosti s prehliadkou v Banskej Bystrici platia aj dopravné obmedzenia. Uzavretá bola nábrežná komunikácia I/66, cesta I/69 a obmedzenia platia aj na rýchlostnej ceste R1.

 Program celoštátnych osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici bude o 20.30 h pokračovať galaprogramom s hudobnými vystúpeniami. Oslavy o 22.00 h zakončí ohňostroj.