S. Belá pokračuje v budovaní cyklistickej infraštruktúry

13.08.2024 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Ilustračné foto. Archív TASR.

Spišská Belá 13. augusta (TASR) - Mesto Spišská Belá pokračuje vďaka eurofondom v budovaní cyklistickej infraštruktúry. Nedávno totiž uspelo so žiadosťou o pridelenie finančných prostriedkov v rámci výzvy Fondu malých projektov, ktorá je súčasťou programu Interreg Poľsko - Slovenská republika 2021 - 2027. Informovala o tom samospráva na webovej stránke. Vďaka tomu sa prebuduje súčasný chodník na Továrenskej ulici, ktorá zohráva kľúčovú úlohu v rámci cyklistickej siete v meste.

"Existujúca komunikácia sa premení na moderný kombinovaný chodník pre chodcov a cyklistov so šírkou 2,5 metra a s asfaltovým povrchom. Nový chodník bude mať dĺžku 262 metrov a prepojí križovatku, kde sa končí súčasný cyklochodník s areálom CIMY. Tento úsek tak vytvorí plynulé napojenie na hlavné cyklistické trasy mesta, čím výrazne prispeje k zlepšeniu bezpečnosti a komfortu pre cyklistov," objasnilo mesto.

Projekt má zároveň posilniť cezhraničnú spoluprácu s poľským mestom Szczawnica a zameriava sa aj na prepojenie mesta na hlavnú cyklotrasu známu pod názvom "Cesta okolo Tatier". Táto trasa predstavuje podľa samosprávy cyklistickú tepnu, ktorá priláka milovníkov cykloturistiky z oboch strán hranice, zvýši návštevnosť regiónu a podporí miestny cestovný ruch. "V rámci projektu sa zorganizuje športové podujatie v bike parku pri Belianskom rybníku, konkrétne preteky na pumptracku pre rôzne vekové kategórie zo Slovenska i z Poľska," dodalo mesto.

Realizácia jednotlivých aktivít je naplánovaná od septembra do júla budúceho roka a celkové výdavky sú takmer 97.000 eur. Európska únia zafinancuje 80 percent z celkových nákladov, zvyšok pôjde z rozpočtu mesta a štátu. Úspešná realizácia projektu podľa mesta prinesie viacero výhod aj pre širší región.

"Zvýšená bezpečnosť a komfort cyklistov, prepojenie na medzinárodné cyklotrasy a podpora aktívneho cestovného ruchu prispejú k udržateľnému rozvoju regiónu. Tento projekt predstavuje dôležitý krok k modernizácii a zlepšeniu kvality života v Spišskej Belej," uzatvára samospráva.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

12. – 13. októbra - Bitka pri Lamači 1866

Rekonštrukcia historickej bitky Bratislava, Lamač

12. októbra - Jesenné putovanie po vinohradoch

Hlohovec

12. októbra - Gaštanové slávnosti na Modrom Kameni

Modrý Kameň, Lipové námestie