MV: Konanie na Okresnom úrade Brezno k odkalisku Dubová nie je ukončené

12.08.2024 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke areál Petrochema a.s. Dubová, 29. júla 2020. FOTO TASR - Michal Svítok

Bratislava 12. augusta (TASR) - Konanie na Okresnom úrade (OÚ) Brezno o tom, či je alebo nie je odkalisko Dubová vodnou stavbou, nie je ukončené. Pre TASR to uviedol hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Matej Neumann.

"Podľa vyjadrenia odboru starostlivosti o životné prostredie OÚ Brezno bolo v tejto veci 4. júla 2024 oznámené konanie o určení, či v zmysle zákona o vodách gudrónové jamy sú alebo nie sú vodnou stavbou. Konanie nie je ukončené," skonštatoval Neumann.

Gudrónové jamy v bývalom závode Petrochema v Nemeckej nie sú podľa MV v súbore grafických informácií katastra nehnuteľností zakreslené ako stavby. "Gudrónové jamy sú v zmysle stavebného zákona stavbami, ktoré sa evidujú v súbore popisných informácií katastra nehnuteľností len spôsobom využívania pozemku, ktorý vyjadruje účel využívania konkrétneho pozemku," priblížil Neumann. Dodal, že v mape sa takéto stavby evidujú zobrazením s parcelným číslom a mapovou značkou.

Spoločnosť PTCHEM spochybňuje vlastnícke vzťahy ku gudrónovým jamám, ako aj že sú vodnou stavbou - odkaliskom. "Podľa spoločnosti PTCHEM ide o skládku, pričom nezabezpečuje starostlivosť ani ako o odkalisko, ani ako o skládku, preto štátny podnik Vodohospodárska výstavba inicioval u orgánu štátnej vodnej správy na Okresnom úrade Brezno výkon vodoochranného a technicko-bezpečnostného dozoru so žiadosťou o určenie, či ide o vodnú stavbu," priblížil envirorezort. Toto konanie podľa ministerstva životného prostredia doteraz neukončili. Vládny kabinet preto v júli uložil ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Hlas-SD) zabezpečiť konanie na OÚ.

Rafinéria minerálnych olejov v obci Nemecká začala svoju činnosť v roku 1938 ako štátny podnik, v druhej polovici 20. storočia fungovala pod názvom Petrochema Dubová. Pri spracovaní ropy vznikli v areáli rafinérie skládky odpadu nazývané gudrónové jamy. Okrem odkaliska v areáli podniku sa ďalšie dve skládky gudrónov nachádzajú v katastri obce Predajná.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

12. – 13. októbra - Bitka pri Lamači 1866

Rekonštrukcia historickej bitky Bratislava, Lamač

12. októbra - Jesenné putovanie po vinohradoch

Hlohovec

12. októbra - Gaštanové slávnosti na Modrom Kameni

Modrý Kameň, Lipové námestie