Múzeum kysuckej dediny pozýva na hviezdnu noc v skanzene

12.08.2024 | Žilinský kraj | Autor: R.Varga

Nová Bystrica 12. augusta (TASR) - Pondelkový večer plný astronomických objavov a aktivít pod nočnou oblohou sľubujú návštevníkom Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke organizátori podujatia Astrovlak - Hviezdna noc v skanzene. TASR o tom informovala hovorkyňa Kysuckého múzea Miroslava Jančulová.

Múzeum v spolupráci s Krajskou hvezdárňou v Žiline v rámci podujatia pripravilo pozorovanie nočnej oblohy, jazdy drezinou aj nočnú prehliadku múzea. "Múzeum kysuckej dediny je výnimočné okrem iného svojou tmavou hviezdnou oblohou, na ktorej sa dá aj voľným okom pozorovať množstvo hviezd," uviedla Jančulová.

Zaujímavosťou budú dva podsvietené päťmetrové modely vesmírnych telies, ktoré budú umiestnené v areáli skanzenu. "Návštevníci sa tak môžu tešiť na Lunalón, vernú kópiu Mesiaca, ktorý sa vyznačuje vysokou mierou autenticity zobrazovaného povrchu a je určený predovšetkým na večernú prezentáciu. Okrem Lunalónu bude k dispozícii aj model planéty Mars," poznamenala Jančulová.

Doplnila, že večerný program v Múzeu kysuckej dediny sa začína o 20.30 h. Jazdy drezinou zo Stanice Skanzen do časti prvej úvrate sú plánované v polhodinových intervaloch až do 23.30 h, nočná prehliadka múzea s lampášmi sa začína o 22.00 h.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

12. – 13. októbra - Bitka pri Lamači 1866

Rekonštrukcia historickej bitky Bratislava, Lamač

12. októbra - Jesenné putovanie po vinohradoch

Hlohovec

12. októbra - Gaštanové slávnosti na Modrom Kameni

Modrý Kameň, Lipové námestie