V Košiciach sa koná slávnosť blahorečenia Anny Kolesárovej
Na slávnostnom obrade blahorečenia očakávajú 25.000 ľudí, registrovaných je tisíc kňazov.

01.09.2018 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Slávnosť blahorečenia Anny Kolesárovej bude v sobotu v Košiciach. V závere druhej svetovej vojny vtedy 16-ročné dievča zastrelil ruský vojak. Podľa Arcidiecézy Košice mladé dievča zomrelo, aby si zachovalo nevinnosť. Na slávnostný obrad blahorečenia príde odhadom 25.000 ľudí, registrovaných je tisíc kňazov a rehoľníkov. TASR o tom informoval Jaroslav Fabian, hovorca Arcibiskupského úradu - Košická arcidiecéza.

K blahorečeniu prispeli aj vtedajšie zápisy vo farských matrikách, kronikách, úmrtnom liste, svedectvá ľudí či účastníci pútí ako svedkovia obrátení a vnútorných uzdravení. "Dňa 22. novembra 1944 sa skončil mladý život dievčaťa – mučenice, ktoré si volilo radšej smrť ako stratu panenstva. Vo farskej kronike v Pavlovciach nad Uhom sa o tom nachádza záznam z roku 1944, ktorý urobil miestny farár Anton Lukáč, generálny vikár pre Užhorodský dekanát. Túto skutočnosť dosvedčilo svojím podpisom päť očitých svedkov," povedal Fabian.

Ako informoval, proces blahorečenia sa začal 3. júla 2004 na podnet mladých ľudí zaujímajúcich sa o príbeh Anny Kolesárovej. Pápež František schválil dekrét o mučeníctve Božej služobníčky Anny Kolesárovej 6. marca 2018.

"Blahorečenie má posilniť vieru. Vďaka Anke Kolesárovej máme mladých ľudí, ktorí sú ochotní obetovať sa z lásky a sú schopní vytvoriť pekné čisté vzťahy. Vytvoriť čistotu nie ako niečo samoúčelné, ale ako požehnanie, ako slobodu pre lásku. Aby vznikali pravdivé vzťahy a aby boli požehnané a vznikalo požehnanie aj pre nové generácie," uviedol pre TASR Pavol Hudák, rektor Domu Anny Kolesárovej vo Vysokej nad Uhom v okrese Michalovce.

Trojdňový program, takzvaný Víkend blahorečenia, sa začal v piatok (31.8.) večernou vigíliou v Dóme sv. Alžbety v Košiciach a vyvrcholí v sobotu slávnosťou na Štadióne TJ Lokomotíva Košice. Eucharistické slávenie s obradom blahorečenia je naplánované na 10.00 h a celebrovať ho bude J. Em. kardinál Giovanni Angelo Becciu, prefekt Kongregácie pre kauzy svätých, legát pápeža Františka.

Ďakovné eucharistické slávenie v Dóme sv. Alžbety v Košiciach bude spojené s uložením relikvií blahoslavenej Anny Kolesárovej v nedeľu (2.9.) o 10.30 h, celebruje Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup – metropolita.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava