Divadlo Potôň vlani realizovalo 120 akcií
V tomto roku bude v Bátovciach 15 rezidencií umelcov zo šiestich krajín

05.02.2018 | Nitriansky kraj | Autor: Ján Lašák

Divadlo Pôtoň z Bátoviec v okrese Levice plánuje zredukovať počet tohtoročných aktivít. V minulom roku zrealizovalo rekordných 120 podujatí. Riaditeľ divadla Michal Ditte skonštatoval, že vedenie divadla pristúpilo v tomto roku k racionálnejším a efektívnejším riešeniam. "Priestor, financie, ani fyzické sily nemožno neohraničene nafúknuť," skonštatoval Ditte.

Minulý rok potvrdil, že vidiecky kultúrny priestor môže byť zaujímavý pre slovenských a zahraničných umelcov, chýbajú však priestory, v ktorých by sa dalo dlhodobo pracovať.

"Na výzvu v rezidenčnom programe nám zareagovalo vyše 40 umelcov a umeleckých skupín. Uvažujeme nad rozšírením ubytovacích kapacít a vytvorením ďalších pracovných priestorov. Je to však beh na dlhšiu trať," povedal riaditeľ divadla. V tomto roku bude v Bátovciach 15 rezidencií umelcov zo Slovenska, z Českej republiky, Ruska, Nemecka, Poľska a USA, ktorí strávia v priestoroch divadla 250 dní.

Jedným z problémov divadla sú aj chýbajúce financie. "V dotačnom systéme Fondu na podporu umenia v programe veľkých kultúrnych centier Divadlo Pôtoň kleslo v pridelenej dotácii o 33.000 eur. Nepoznáme dôvod. Ak sme vlani mali vyše 120 podujatí a aktivít, v tomto roku to bude určite menší rozsah. Hľadáme ďalšie zdroje. Je dosť pravdepodobné, že viaceré projekty budú mať presah až do začiatku roka 2019," uzavrel Ditte.

autor: TASR

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol