V prešovskom múzeu sa rozozvučia hasičské sirény
Múzeum pripravilo pre deti akciu Staň sa hasičom.

22.08.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Prešovské deti si môžu na vlastnej koži vyskúšať, ako sa v minulosti hasilo. V rámci podujatia Staň sa hasičom spoznajú unikátne zbierkové predmety, ktoré sú súčasťou najväčšej expozície svojho druhu na Slovensku. Vyskúšať si budú môcť aj hasičskú sirénu.

Cieľom podujatia, ktoré pre ne pripravuje Krajské múzeum v Prešove, je priblížiť mladým návštevníkom históriu hasičstva formou nezabudnuteľného zážitku. Okrem starej techniky, ktorá siaha až do 18. storočia, na deti čaká aj zábava. Lektori pre ne pripravili rôzne hry.

"Podujatie bude nielen poučné, ale i zábavné. Deti si budú môcť zahrať pexeso, puzzle a sú pre ne prichystané rôzne iné činnosti, ako napríklad maľovanie a kreslenie. Pre najmenších máme pripravené aj maľovanky, všetko, samozrejme, s hasičskou tematikou," prezradil odborný pracovník Krajského múzea v Prešove Igor Lazorík.

Podujatie sa uskutoční vo štvrtok 23. augusta a je súčasťou cyklu Netradičné prázdniny v múzeu. V expozícii deti uvidia napríklad celodrevenú cechovú striekačku alebo jedinečný produkt priemyselnej revolúcie – parnú striekačku rakúskej výroby. K najobdivovanejším exponátom podľa organizátorov patria automobilové hasičské vozy z 30. rokov minulého storočia značky Škoda.

"Ako bonus si môžu deti vyskúšať aj dvojtónovú signalizačnú píšťalu. Tá v minulosti slúžila na komunikáciu medzi hasičmi," dodal Lazorík.

Na v poradí už siedmy tohtoročný denný tábor sa treba nahlásiť vopred. Jeden vstup bude v dopoludňajších hodinách o 10.00 h a druhý o 13.00 h popoludní. Obidva vstupy budú pod vedením odborných pracovníkov a lektorov. Počet miest je limitovaný.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. januára 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie).
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava