Furmani sa stretli v Sobranciach
So svojimi štvornohými pomocníkmi súťažili v troch disciplínach.

20.08.2018 | Košický kraj | Autor: M.Zdražilová

Na Furmanských pretekoch, ktoré sa v nedeľu uskutočnili v areáli niekdajších Sobraneckých kúpeľov, sa predstavili furmani s ôsmimi konskými záprahmi. Súťažili v troch disciplínach, v jednej z nich si zmerali sily prvýkrát.

"Podujatie je veľmi atraktívne pre furmanov, pretože keď pracujú v lese, tak sa to nedá porovnať s tým, ako zabávajú divákov tu v Sobraneckých kúpeľoch. Je to aj pre nich taká oddychová činnosť," uviedla pre TASR za mesto Sobrance, ktoré je spoluorganizátorom podujatia, Marika Kasičová.

Furmani súťažili so svojimi štvornohými pomocníkmi v troch disciplínach. "Prvá je slalom s nakladaním metrovice. Druhá súťažná disciplína je nová, vymyslel ju náš nový rozhodca Jozef Bratko," priblížila s tým, že sa v nej hodnotí poslušnosť koní. "Rozhodcovia zvolia furmana, ktorý najviac používa presné výrazy a tie koníky ho počúvajú," vysvetlila. Tretia disciplína je silová alebo tzv. kráľovská.

 

              

Podľa jej ďalších slov prišli do areálu kúpeľov návštevníci z celého kraja, ale aj napr. z Popradu či Starej Ľubovne. Mali možnosť pozrieť si remeselné dielne, k dispozícii boli aj tvorivé workshopy. Pre deti bola pripravená lesná pedagogika. Diváci počas dňa rozhodovali tiež o najkrajšom páre koní.

Do súťaže o najlepší furmanský guľáš sa zapojilo podľa Kasičovej osem družstiev. Mimosúťažne mali možnosť ochutnať špeciality zahraničných kuchárskych tímov z Poľska a Ukrajiny, pozrieť si mohli aj kuchársku šou v podaní Košického klubu kuchárov a cukrárov. "Ročník 2018 sa nesie v znamení krásneho slnečného počasia, čomu sa tešia návštevníci, organizátori a hlavne furmani, ktorí pri práci v daždi majú dosť sťažené podmienky," poznamenala.

Furmanské preteky približujú návštevníkom krásu a výnimočnosť tohto remesla, ktoré bolo kedysi neodmysliteľnou súčasťou práce v lese a vôbec presunu ťažkých bremien. Ide už o ôsmy ročník podujatia. Druhý rok ho mesto usporadúva v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom a organizáciou Košice Región Turizmus. Sú zároveň súčasťou TOP podujatí krajského programu Terra Incognita.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava