Nitra: Na území mesta vlani vznikli desiatky nelegálnych skládok odpadu

02.04.2024 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Nitra 2. apríla (TASR) - Na území mesta Nitra vlani vznikli desiatky nových nelegálnych úložísk odpadu. Ako informovala mestská polícia (MsP), v roku 2023 bolo zistených a riešených celkovo 31 prípadov založenia skládok, uloženia odpadu mimo smetných nádob alebo iného nelegálneho zbavovania sa odpadu.

Mestskí policajti okrem toho zistili 338 priestupkov znečistenia verejných priestranstiev a verejnoprospešných zariadení. "Príslušníci MsP uložili 92 sankcií v celkovej výške 1530 eur. Zvyšné prípady boli riešené napomenutím alebo postúpením na vecne a miestne príslušný správny orgán," uviedla MsP v Nitre.

Ako doplnila, nelegálne skládky boli zistené na sídliskách Klokočina a Chrenová i v mestských častiach Mlynárce, Diely, Krškany a Drážovce. Najčastejší odpad, ktorého sa obyvatelia Nitry nezákonne zbavovali, bol starý či pokazený nábytok, bytové jadrá, stavebný odpad, použité kartóny, koberce, haluzina a iný rastlinný odpad.

Podľa MsP nie je možné vytváranie čiernych skládok úplne eliminovať. "Napriek tomu môžeme konštatovať, že vplyvom opakovanej kontrolnej činnosti a rozhovormi príslušníkov s občanmi nebýva odpad ukladaný voľne na rôznych miestach na verejnom priestranstve, ale vo výraznej miere aspoň pri stojiskách kontajnerov. Aj v tomto prípade ide o porušenie právnej normy, odpad bol však aspoň na dosah pri jeho následnom odstránení pracovníkmi komunálnych služieb," doplnila MsP.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol