Oekostrom Service chystá výstavbu fotovoltickej elektrárne na Záhorí

02.04.2024 | Trnavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Lakšárska Nová Ves 2. apríla (TASR) - Spoločnosť oekostrom Service s.r.o. pripravuje výstavbu fotovoltickej elektrárne v Lakšárskej Novej Vsi v okrese Senica. Cieľom činnosti je výroba elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov energie, jej dodávka do elektrizačnej sústavy SR. Odhadované náklady na realizáciu projektu sú 22 miliónov eur, uvádza investor v zámere predloženom na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Navrhovaný fotovoltický systém bude inštalovaný na ploche približne 30 hektárov s inštalovaným výkonom 24 MWp (megawatt peak) s nominálnou účinnosťou 21 percent. Vlastníkmi parciel sú súkromné osoby. Dotknuté územie je v súčasnosti využívané sčasti pre poľnohospodársku výrobu a sčasti je územie nevyužívané. Začiatok výstavby je naplánovaný na štvrtý kvartál 2025, výstavba by mala byť ukončená v prvom štvrťroku 2026.

Navrhovaná činnosť predstavuje obnoviteľné zdroje elektrickej energie, pracujúce na princípe využitia slnečnej energie pomocou fotovoltických článkov. Premenou slnečného žiarenia v navrhovanej elektrárni je možné ročne vyrobiť približne 24.000 megawatthodín elektrickej energie. Vyrobená elektrina dokáže pri súčasnom slovenskom uhlíkovom faktore spotreby elektriny ušetriť 5300 ton emisií ekvivalentu oxidu uhličitého ročne.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol