V Dolnom Kubíne si pripomenuli výročie SNP
V rámci spomienkových osláv sa konala akcia „Orava 1944 – Do Zbrane!“

20.08.2018 | Žilinský kraj | Autor: M.Siváková

Pri príležitosti 74. výročia Slovenského národného povstania (SNP) sa v nedeľu v Dolnom Kubíne konalo pietne spomienkové podujatie. Program sa začal dopoludnia položením vencov a kvetov pri viacerých miestnych pamätných tabuliach či pomníkoch za prítomnosti ministra obrany SR Petra Gajdoša (SNS), zástupcov mesta, Ozbrojených síl (OS) SR i Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Následne sa presunuli do areálu Gäceľského parku pri Oravskej Porube, kde si v rámci podujatia s názvom „Orava 1944 – Do Zbrane!“ pozreli ukážky techniky a výzbroje OS SR.

Dolný Kubín má, samozrejme, svojich hrdinov z obdobia SNP. Patrila medzi ne napríklad aj študentka Alžbeta Csillaghyová, ktorá má pamätnú tabuľu na miestnom gymnáziu. Takisto v mestskej časti Srňacie sa nachádza pamätníček partizánskemu oddielu Signál, ktorý tu počas druhej svetovej vojny aktívne bojoval.

„Našli by sme tu však i ďalšie pamätníky a hroby práve tých, ktorí obetovali svoje životy, napríklad na Historickom cintoríne v Dolnom Kubíne. Viacerí ľudia sa pýtajú, prečo si to po 74 rokoch ešte pripomínať. Odpoveď je jednoduchá. Keď zabudneme, prečo zomierali naši starí otcovia a staré mamy, potom sa veľmi ľahko môže stať, že temná doba sa vráti,“ povedal pre TASR dolnokubínsky primátor Roman Matejov.

Podľa ministra obrany nesmieme zabúdať na význam a úlohy SNP, ale aj úlohy vojakov. „Vojaci dolnokubínskej posádky sa 27. augusta pripojili k partizánom a spoločne bojovali proti zverstvám, ktoré fašizmus páchal. Toto výročie je odkazom bojovníkov, ktorí nechali napísať na bojovú zástavu: My sme vám slobodu vybojovali, vy ju musíte udržať. Myslím, že aj pre mládež je to odkaz, že sloboda nebola, nie je a nebude zadarmo. Preto musíme ako občania SR tvrdo bojovať proti vzniku rôznych polovojenských skupín, pretože zákony si musíme ctiť,“ uviedol Gajdoš.

Ako ďalej doplnil, spoločensko-kultúrne podujatie „Orava 1944 – Do zbrane!“ predstavuje príležitosť, ako priblížiť mladej generácii udalosti, ktoré sa v tomto regióne odohrávali počas druhej svetovej vojny.

Návštevníci kempu v Oravskej Porube si okrem rekonštrukcie historických udalostí z obdobia SNP na Orave mohli pozrieť aj dobové zbrane, techniku z obdobia druhej svetovej vojny, ale aj ukážky techniky Ozbrojených síl SR. Pre návštevníkov bolo zároveň pripravené aj vystúpenie Čestnej stráže prezidenta SR.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice