V obci Cerová postavili prvý veterný park na Slovensku
Redaktori TASR na potulkách po slovenských obciach a mestách.  

19.08.2018 | Trnavský kraj | Autor: V.Miček

 Obec Cerová sa najvýraznejšie dostala do povedomia Slovenska veterným parkom, ktorý bol spustený do prevádzky v roku 2003. Bola to totiž prvá veterná elektráreň postavená na Slovensku.

V roku 2000 odsúhlasila Európska únia finančnú podporu projektu prvého veterného parku na Slovensku a prípravy na jeho realizáciu trvali dva roky. Po nich prišla na rad logistika, aby sa kompletná technika dostala na miesto výstavby, keďže niektoré súpravy merali až 32 metrov.

Po úspešnom transporte nasledovala montáž štyroch 78 metrov vysokých stožiarov, na ktoré boli osadené sklolaminátové vrtule s priemerom 44 metrov. Každá zo štyroch turbín má inštalovaný výkon 660 kW. Skúšobnú prevádzku prvej veternej turbíny slávnostne spustili 10.10. o desiatej hodine a desiatej minúte. 

Aj keď je v obci a okolí množstvo zaujímavostí, práve veterný park prilákal do obce najviac návštevníkov. "Je to rarita, mnohých zaujme blízkosť vrtúľ a zrúcaniny hradu. Je to od Korlátka približne kilometer, ale vďaka veľkosti vrtúľ sa to zdá bližšie. K veternému parku sa obyvatelia obce stavali negatívne aj pozitívne. Ja som v tom čase ešte chodil do školy, ale z môjho pohľadu som to vnímal pozitívne. Mne osobne to neprekáža, ale nemôžem hovoriť za všetkých, keďže sme si nerobili v obci prieskum," uviedol starosta obce Ján Čerešník. 

Finančné náklady na výstavbu obec pokryla z programu PHARE, keď Európska komisia v Bruseli z neho odsúhlasila sumu 1,8 milióna eur. Práve veterná elektráreň v Cerovej bola najväčšia investičná akcia na Slovensku z tohto programu v roku 2000. Ďalšie financie prišli zo štátneho rozpočtu vo výške 525.000 eur. Ďalších 600.000 obci poskytla firma Green Energy Slovakia, ktorá má s obcou uzatvorenú zmluvu o prevádzkovaní. Tržby z výroby energie pokryjú Cerovej celoročné náklady na verejné osvetlenie a na splácanie úveru.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol