KSK chce s vládou rokovať o Sobraneckých kúpeľoch, prioritou je i dobudovanie D1

29.02.2024 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke hlavná kúpeľná budova v Sobraneckých kúpeľoch v nedeľu 24. októbra 2021. História sobraneckých kúpeľov sa začala písať ešte v roku 1336. Sírnato-slaná voda má okrem iných pozoruhodné účinky aj na pohybové ústrojenstvo. Košický samosprávny kraj (KSK) plánuje odkúpiť a revitalizovať bývalé Sobranecké kúpele, ktoré sú nevyužívané od roku 2004. FOTO TASR - Roman Hanc.

Michalovce 28. februára (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) považuje za najdôležitejšie v okresoch Michalovce a Sobrance dobudovanie diaľnice na Zemplín, prioritou kraja sú aj Sobranecké kúpele. Pred stredajším výjazdovým rokovaním vlády v Michalovciach to pre TASR povedal predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že pre jednotlivé obce a mestá majú v zásobníku viac ako tisíc projektov, ktoré by chceli realizovať.

Za najväčší projekt, ktorý je v danom regióne potrebné dotiahnuť, považuje dobudovanie diaľnice D1 na Zemplín. "To je v podstate na vláde a ministerstve dopravy," uviedol s tým, že eminentným záujmom KSK je obnova Sobraneckých kúpeľov.

Podľa neho má KSK zozbieraných približne 1100 projektov v uvedených okresoch. Zhruba sto z nich v hodnote niekoľkých desiatok miliónov eur považuje za kľúčové. "Budem sa prihovárať za to, aby bolo možné zrealizovať čo najviac z nich. Taktiež sa chcem prihovoriť aj za Sobranecké kúpele, kde potrebujeme dokúpiť pozemky od štátnych lesov, aby sme mohli realizovať ďalšie kroky," povedal s tým, že odkúpiť by ich chceli ideálne za symbolické jedno euro. "Ak by to bolo za to euro, tak by sme sa vedeli rýchlejšie rozbehnúť. Tento projekt je v nejakej fáze a toto je momentálne hlavný bod, ktorý nás zdržiava," doplnil.

Vláda sa má na svojom výjazdovom rokovaní zaoberať najmä sociálno-ekonomickou situáciou a vybranými problémami v okresoch Michalovce a Sobrance. Okrem toho je na programe aj schválenie národných víz pre občanov tretích krajín, investičná pomoc pre michalovskú spoločnosť Lichtgitter FRP Slovakia či štatút Ministerstva cestovného ruchu a športu SR.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol