Trenčín: Mestskí poslanci vyhoveli protestu prokuratúry, zmenili VZN o parkovaní

29.02.2024 | Trenčiansky kraj | Autor: M.Podmaník

Ilustračné foto. Archív TASR.

Trenčín 28. februára (TASR) - Trenčianske mestské zastupiteľstvo v stredu zmenilo všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o parkovaní na území mesta. Vyhovelo tak protestu prokurátora, ktorý napadol niektoré časti VZN, týkajúce sa parkovania osôb s ťažkým zdravotným postihnutím.

Podľa vedúcej útvaru mobility trenčianskej radnice Hany Múdrej v odôvodnení protestu prokurátor uvádza, že mesto nedostatočne určilo výhody pri parkovaní pre konkrétne zdravotne postihnuté osoby. VZN o parkovaní v Trenčíne podľa prokurátora chýba ustanovenie o bezplatnom parkovaní cudzincov, ktorým vydali doklad o zdravotnom postihnutí v zahraničí.

"Slovenská republika je zmluvne viazaná Viedenským dohovorom, na ktorého uplatňovanie na Slovensku priamo odkazuje zákon o cestnej premávke. Ak má štátny príslušník inej krajiny v domovskej krajine vydaný určitý obdobný doklad, je takisto oprávnený používať na jeho základe výhody ako občan Slovenskej republiky na základe parkovacieho preukazu," zdôraznila Múdra.

Vo VZN sa upravuje aj definícia parkovacieho preukazu. Bude sa vzťahovať nielen na poskytnutie zľavy z ceny jednorazového parkovného a na oslobodenie od platenia parkovného pri parkovaní na miestach vyhradených pre vozidlá, prepravujúce osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ale aj na možnosť vybavenia parkovacích kariet pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol