Deň medu v ľubovnianskom skanzene
Program je spojený s prezentáciou, ochutnávkou a včelárskych výrobkov.

12.08.2018 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Skanzen pod hradom Ľubovňa je po roku opäť dejiskom Dňa medu. Ľubovnianske múzeum v spolupráci so Slovenským zväzom včelárov, základnou organizáciou v Starej Ľubovni, organizuje toto podujatie, ktoré prezentuje včelárenie a výrobu včelích produktov, jedenástykrát. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík pre TASR uviedol, že je to už tradičná akcia, ktorá každoročne spestrí turistom návštevu tejto pamiatky.

„Dopoludňajší program je spojený s prezentáciou, predajom včelárskych potrieb, ochutnávkou a predajom medu a včelích produktov na medovom trhu. Vyvrcholí súťažou o najlepší med v okrese Stará Ľubovňa, ktorý hodnotia všetci návštevníci podujatia,“ priblížil Mikulík s tým, že prostredníctvom kvízu si deti môžu otestovať svoje vedomosti o včelách. Pripravená je aj odborná prednáška v amfiteátri skanzenu. Popoludní predstaví svoj program folklórna skupina Krivany. „Naše múzeum prispeje tým, že zo svojich zbierok predstaví historické predmety, ktoré sa s medom a medárstvom spájajú, takže dúfam, že to bude taká sladká medová nedeľa pod hradom,“ skonštatoval Mikulík. 

Z dotazníkov vyplýva, že podujatie patrí medzi najobľúbenejšie počas sezóny. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea upozornil, že počas tohto leta nie je posledné. „Augustové víkendy venujeme projektu Čo dokážu naše ruky, získali sme naň dotáciu z Fondu na podporu národnostných menšín, vďaka čomu prezentujeme prácu majstrov remeselníkov. Takže každá nedeľa je venovaná nejakému remeslu, tento víkend je to drotárstvo, o týždeň to bude textil a posledný víkend košikárstvo,“ ozrejmil Mikulík.

Zároveň sa môžu návštevníci tešiť na rozlúčku s prázdninami na podujatí Skanzen spieva, 31. augusta prídu pod hrad zahrať a zatancovať účastníci kastingu do šou Zem spieva, ktorý sa konal aj v Starej Ľubovni. Okrem toho pripravujú aj astronomickú noc na hrade Ľubovňa, konkrétne 1. septembra tam budú môcť návštevníci sledovať nočnú oblohu, a pripravená je aj výstava. „Okrem toho 11. septembra u nás vystúpia Radošinci a Sľuk so svojím predstavením a 13. septembra chystáme benefičný koncert Sisy Sklovskej na záchranu portrétu Márie Terézie,“ doplnil Mikulík.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol