Počet zásahov HZS vlani opäť narástol
Najviac pomáhali lyžiarom.

16.02.2024 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Vysoké Tatry 16. februára (TASR) - Počet zásahov príslušníkov Horskej záchrannej služby (HZS) v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi vlani opäť vzrástol. Vyplýva to zo štatistík, ktoré na svojom webe zverejnila HZS. V roku 2023 zasahovali horskí záchranári vo všetkých oblastných strediskách celkovo 2965-krát, čo je o 334 zásahov viac ako rok predtým. Najviac pomáhali lyžiarom a evidujú aj viac ako dve desiatky smrteľných nehôd.

"Až 1998 z celkového počtu zásahov bolo vykonaných na lyžiarskych tratiach, takže 967-krát vyrážali záchranári na pomoc pacientom v horskom teréne," uvádza HZS, ktorá pôsobí na území Slovenska v šiestich oblastných strediskách. Najčastejšie horských záchranárov žiadali o pomoc v Nízkych Tatrách, kde zasahovali v takmer 1300 prípadoch. "Pri už aj tak vysokom čísle je alarmujúcim počet zásahov - 1119, na lyžiarskych svahoch. Nehovorí to len o fakte, že v danej lokalite sa nachádzajú najväčšie a najnavštevovanejšie lyžiarske strediská, ale najmä o správaní sa lyžiarov, ich skúsenostiach na trati a tiež o pohybe v teréne v nevhodných poveternostných podmienkach," skonštatovala HZS.

Oblastné stredisko Vysoké Tatry vykonalo v minulom roku druhý najvyšší počet zásahov, mali tam viac ako 500 záchranných akcií. V teréne nášho najvyššieho pohoria však podľa HZS platí opačný trend než v Nízkych Tatrách a pomoc potrebovali najmä pacienti v teréne než tí na lyžiarskych svahoch. V minuloročných štatistikách nasledujú oblastné strediská Malá a Veľká Fatra.

Z celkového počtu záchranných akcií v roku 2023 pomáhali záchranári najmä domácim návštevníkom, ktorí tvorili takmer polovicu prípadov. Za nimi nasledujú Poliaci a Česi. "V minulom roku príslušníci HZS pomohli turistom, lyžiarom a návštevníkom hôr z 34 krajín sveta vrátane Slovenska. Aj keď väčšina zásahov bola úspešná, hory si v minulom roku vyžiadali 22 obetí, z toho 12 osôb zahynulo vo Vysokých Tatrách," uzatvára HZS.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol