Pestovateľ orechov chce pri Fiľakove rozšíriť produkciu v novom fóliovníku

16.02.2024 | Banskobystrický kraj | Autor: L.Mužla

Ilustračné foto. Archív TASR.

Prša 15. februára (TASR) - Spoločnosť Georgica, ktorá sa špecializuje na pestovanie orechov, chce svoju produkciu rozšíriť v novom fóliovníku. Jeho výstavbu plánuje vo vlastnom areáli na južnom okraji obce Prša neďaleko Fiľakova. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Nový fóliovník s celkovou výmerou takmer 2800 štvorcových metrov chce spoločnosť postaviť vo vlastnom areáli pri obci Prša. V súčasnosti sa využíva ako ovocný sad, nachádza sa tam i poľnohospodárska budova či zázemie pre zamestnancov. Fóliovník chce firma využiť na pestovanie orechov.

"Navrhovaný fóliovník bude samostatne stojaci jednopodlažný objekt. Pestovanie sadeníc bude prebiehať v zemine a v nádobách priamo položených na zemi. Navrhovaný je typizovaný profesionálny fóliovník, ktorý sa dodá so všetkými potrebnými certifikátmi a dokumentmi," priblížila spoločnosť. Ako dodala, fóliovník by mal byť vykurovaný teplom z energetického centra, ktoré firma rieši v rámci iného projektu.

Celkové náklady na realizáciu projektu spoločnosť odhaduje približne na 200.000 eur, hradiť ho chce z vlastných zdrojov či európskych fondov. Výstavbu v závislosti od priebehu povoľovacích konaní firma odhaduje na druhú polovicu tohto roka. Investícia by mala priniesť aj vznik nových pracovných miest. "Prevádzka navrhovanej činnosti uvažuje nad vytvorením troch pracovných síl v rozsahu jednej osoby s potrebnou vyššou kvalifikáciou," uvádza sa v zámere.

Spoločnosť Georgica vznikla v roku 2004 a venuje sa poľnohospodárskej prvovýrobe. Úzko sa špecializuje na pestovanie orechov, ako uvádza na svojej webovej stránke, orechy pestuje ekologickým spôsobom na rozlohe približne 100 hektárov.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol