Kostol v Sveržove získal od pápeža privilégiá 
Na hlavnom oltári je svätý Martin, biskup z Tours a uhorskí králi.

12.08.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Dominantou Sveržova v Bardejovskom okrese je Rímskokatolícky kostol svätého Martina, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Obec je filiálnou obcou známeho pútnického miesta, farnosti svätého Vojtecha v susednom Gaboltove.

Kostol svätého Martina je pomerne starobylý. Pôvodný kostol, ktorý bol na inom mieste, v 18. storočí zničila povodeň. Tento kostol vybudovali miestni veriaci s pomocou duchovného otca. Základný kameň bol osadený v roku 1828. Kedy bol dokončený, ťažko povedať.

„Boli tam finančné problémy, robili sa zbierky ako pri výstavbe každého chrámu, ale podarilo sa, vďaka Bohu, túto stavbu dokončiť. V ostatných rokoch miestni veriaci celý chrám nádherne obnovili na štandard dnešnej doby, čo sa týka liturgických predpisov a všetkého ostatného, čo k tomu patrí. Je tu podlahové kúrenie, prenos cez kameru do bočnej kaplnky a mnohé ďalšie veci, predovšetkým spovednica či nová sakristia," priblížil farár Rímskokatolíckej farnosti v Gaboltove Martin Huk.

"Stavba je z roku 1828, čiže neskôr sa postavil oltár aj bočné oltáre. Máme ich celkovo tri. Na hlavnom oltári je patrón svätý Martin, biskup z Tours, potom sú na ňom uhorskí králi, bočné oltáre sú zasvätené svätému Jozefovi a svätej Anne, ktorá sa tiež teší veľkej úcte vo farnosti," priblížil Huk.

"Zaujímavosťou kostola je, že pápež Lev XII. v 19. storočí, konkrétne v roku 1826, dal na podnet miestneho farára a biskupa z Košíc zvláštne privilégiá tomuto kostolu. Na sviatky svätého Martina a svätého Jozefa veriaci oboch pohlaví, tak je to doslova napísané v latinskom texte, majú privilégium získať na dobu do odvolania úplné odpustky. Dokument z Ríma sa zachoval aj s pečaťou," dodal Huk.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava