R. Raši: Kysucké samosprávy môžu čerpať milióny eur z programu Interreg
Kysucké samosprávy môžu v novom programovom období využiť v rámci programu Interreg viac ako 100 miliónov eur zo slovensko-českej spolupráce a 170 miliónov eur zo slovensko-poľskej spolupráce.

09.02.2024 | Žilinský kraj | Autor: TASR

        Čadca 9. februára (TASR) - Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) o tom informoval v piatok na tlačovej besede v Čadci.
        Doplnil, že jednou z priorít rezortu je podporovať prihraničné regióny. "Sme presvedčení, že investíciou do spoločných projektov medzi Slovenskom, Českom a Poľskom sa nebudú vyľudňovať, ale budú atraktívne pre život," povedal.
        Primátor Čadce Matej Šimášek podotkol, že slovensko-česko-poľské trojmedzie má veľký potenciál pre rozvoj. "Napríklad v oblasti kultúrnych hodnôt, vzdelávania či cyklotrás. Toto všetko vieme zhodnotiť prostredníctvom eurofondov. Pre ich implementáciu je veľmi dôležitá zmena zákona o verejnom obstarávaní. Oceňujeme, že niekto prišiel s iniciatívou zjednodušiť tieto procesy. Pretože nejde iba o prípravu projektu, ale dôležitá je jeho realizácia," dodal.
        Zákon o verejnom obstarávaní prináša podľa Rašiho zásadné pozitívne prvky pre fungovanie miest a obcí. "Verejné obstarávanie na Slovensku bola a stále je cesta zarúbaná. Aj keď mesto a obec má peniaze z vlastných prostriedkov alebo z dotačných schém, mnohokrát ich nevie použiť. Lebo sa zákonom nevedia prebiť a presekať. Výsledkom zásadných zmien limitov pri verejnom obstarávaní bude, že bude trvať namiesto množstva mesiacov pár týždňov," zdôraznil.
        Štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňák uviedol, že komunálni lídri na Kysuciach potvrdili zmysel zmien nastavenia verejných obstarávaní. "Aj preto, aby sme mali rovnaké parametre a rovnakú rýchlosť obstarávaní, akú majú susedia v Poľsku aj v Česku. Je potrebné si úprimne povedať, že ak má mať Slovensko v novom eurofondovom období 113 priorít, ťažko nájdeme reálnu prioritu. Preto ideme do revízie eurofondov, aby sme mali menej priorít, ale s adresnou pomocou," uzavrel.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol