Nitra: SPU už pripravuje svoju Demonštračnú záhradu na jar
Demonštračná záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre sa postupne pripravuje na jarné obdobie. 

08.02.2024 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

        Nitra 8. februára (TASR) - Ako uviedla Renáta Chosraviová z SPU, odborníci sa aktuálne sústredia najmä na rez ovocných drevín a predjarný postrek.
        V Demonštračnej záhrade SPU je na ploche takmer desiatich hektárov sústredené spektrum poľných plodín, ovocných drevín, viniča a zelenín. "Vzorkovnica obsahuje 80 rôznych ovocných druhov, vyše 100 druhov zelenín a takmer 190 odrôd viniča hroznorodého," pripomenula Chosraviová.
        Podľa gestora Demonštračnej záhrady Jakuba Mankoveckého je dôležité venovať v predjarnom období pozornosť rezu ovocných drevín. "Cieľom je vytvarovať pevnú kostru koruny stromu s rovnomerným rozložením konárov v priestore, zabezpečiť jej presvetlenie a vytvoriť optimálne podmienky na skorý nástup stromu do rodivosti," vysvetlil.
        Zároveň zdôraznil, že správnym rezom je možné predísť viacerým, najmä hubovým ochoreniam. "Veľmi dôležitá je aj likvidácia mumifikovaných plodov, ktoré sú zdrojom šírenia ochorení počas vegetácie a v prípade kontaktu s kôrou ovocného stromu vyvolávajú glejotok," vysvetlil Mankovecký.
        Odborníci z SPU okrem toho realizujú aj predjarný postrek, ktorý je potrebné zrealizovať v prípade všetkých ovocných kultúr. V chránených stanovištiach už v tomto mesiaci vysievajú aj prvé semená šalátov a priesad teplomilnej zeleniny, hlúbovej zeleniny i byliniek na predpestovanie do skleníkov.
        Cieľom Demonštračnej záhrady SPU je prezentovať študentom široké spektrum rastlinných druhov počas celého vegetačného obdobia. "V praxi sa učia identifikovať sortiment zeleniny, jedlých kvetín, ale aj bylín a liečivých rastlín. Spoznávajú ovocné a okrasné dreviny, kŕmne a trávnikové druhy či poľné plodiny, učia sa nové technológie produkcie. Získavajú tiež skúsenosti pri obhospodarovaní včelstiev a spracovaní včelích produktov," dodala Chosraviová.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol