Prešov: Mestská polícia má aplikáciu pre väčšiu bezpečnosť občanov
Príslušníci Mestskej polície (MsP) v Prešove majú k dispozícii aplikáciu - portál Bezpečie, ktorý im umožní ešte rýchlejšie a efektívnejšie pomôcť občanom. 

07.02.2024 | Prešovský kraj | Autor: TASR

        Prešov 7. februára (TASR) - Na Slovensku túto aplikáciu zatiaľ využíva len horská služba a letecká záchranná služba. Prešov ju spomedzi krajských miest na Slovensku spustil ako prvý. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.
        Portál Bezpečie umožňuje podľa jej slov k štandardnému tiesňovému hovoru na linku 159 doplniť multimediálnu komunikáciu.
        "Volajúci po zavolaní na telefónne číslo 159 dostane od operačného pracovníka SMS správu so špecifickým odkazom. Keď volajúci na tento odkaz klikne a otvorí ho, potvrdí zdieľanie svojej polohy a po povolení prístupu ku kamere v telefóne spustí aj videohovor. Súčasťou je aj čet s možnosťou prekladu až z 30 cudzích jazykov. Ak teda ide o cudzinca, text je automaticky prekladaný. Zároveň je prostredníctvom odkazu možné zasielať fotografie priamo operačnému pracovníkovi na linke 159," priblížila Šitárová.
        Aplikácia je podľa nej užitočným pomocníkom v situáciách, keď sa človek stratí, je dezorientovaný alebo je svedkom nejakej mimoriadnej udalosti. "Veľkým plusom je aj skutočnosť, že nie je potrebné si do telefónu inštalovať žiadnu mobilnú aplikáciu, systém funguje iba na potvrdenie odkazu z SMS. Volajúcemu tak stačí iba mobilný telefón s pripojením na internet," doplnila.
        MsP týmto spôsobom môže rýchlo nájsť stratené osoby, ale aj priamo vidieť udalosť, ktorú volajúci nahlasuje, napríklad požiar či nebezpečné správanie na ulici. "Operátorovi môže osoba priamo svojím mobilom poskytnúť aj priame obrazové a zvukové svedectvo, čo je napríklad v prípade mimoriadnej udalosti dôležité aj pre členov krízového štábu," vysvetlila Šitárová.
        O využití tejto technológie rozhoduje vždy operačný pracovník MsP na tiesňovej linke na základe predchádzajúcej telefonickej komunikácie. Aktuálne o možnosti využívania portálu Bezpečie rokujú aj ďalšie slovenské mestá ako Košice, Trnava či Nitra.

 

Photo by Marek Studzinski on Unsplash

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol