NP Slovenský raj má nový vizuál i aplikáciu, ktorá slúži ako sprievodca
Správa Národného parku (NP) Slovenský kras realizovala v uplynulom roku projekt zameraný na zlepšenie priaznivého stavu vtákov európskeho významu a rozvoj cestovného ruchu.

05.02.2024 | Košický kraj | Autor: TASR

       Brzotín 5. februára (TASR) - Výsledkom projektu je okrem iného i nový vizuál národného parku, aplikácia slúžiaca ako online sprievodca či infokiosk pri vstupe do Zádielskej tiesňavy. TASR o tom za Správu NP Slovenský kras informoval Štefan Matis.
        Na realizáciu projektu získal národný park financie z európskych zdrojov, zameraný bol na manažment lúk a pasienkov v záujme zlepšenia lovných a hniezdnych možností druhov vtákov európskeho významu v Chránenom vtáčom území Slovenský kras. Druhá časť projektu mala za cieľ rozvíjať cestovný ruch v oblasti Zádielskej tiesňavy, ktorá patrí k najnavštevovanejším lokalitám Slovenského krasu.
        Novinkou národného parku je tak smart aplikácia s názvom Slovenský kras, ktorá bola vytvorená ako online sprievodca. Aplikácia je pre návštevníkov k dispozícii v slovenčine, maďarčine i angličtine. Obsahuje tiež množstvo fotografií či funkciu, prostredníctvom ktorej môže návštevník s pomocou fotografie priamo na trase identifikovať rastlinu či nahrať a rozoznať vtáčí zvuk.
        "V ponuke sa aktuálne nachádzajú tri turistické trasy, ktoré používateľom predstavia okolie Zádielskej planiny. Každá trasa pozostáva zo zastavení, ktoré obsahujú zaujímavé informácie o biotope, geológii, rastlinstve a živočíšstve, ale aj o drevinovom zložení daného miesta. V Zádielskej tiesňave sú navyše súčasťou zastavení aj miestne povesti, ktoré v minulosti prácne zozbieral Gustáv Stibrányi," priblížil Matis.
        NP Slovenský kras v minulom roku dostal i nový vizuál, súčasťou novej vizuálnej identity bol návrh nového loga či redizajn webovej stránky. Na vybraných trasách, ktoré boli súčasťou projektového územia, Správa NP Slovenský kras umiestnila sčítače turistov. Dáta o počte návštevníkov majú prispieť k efektívnejšiemu plánovaniu ďalších aktivít zameraných na rozvoj turizmu.
        Pri vstupe do Zádielskej tiesňavy navyše v rámci projektu pribudol infokiosk, ktorý návštevníkom poskytuje tipy o možnostiach turistiky, návštevy prírodných a kultúrnych pamiatok či informácie o ubytovacích a stravovacích službách v národnom parku. Súčasťou projektu bolo aj vytvorenie vlastného radu upomienkových predmetov, budovanie ekotoaliet či príprava projektovej dokumentácie a vizualizácie budúcej turistickej útulne v Zádielskej tiesňave.
        "Útulňa vznikne prebudovaním existujúcej terénnej stanice NP Slovenský kras, ktorá sa nachádza pri náučnom chodníku na konci Zádielskej tiesňavy. Bude k dispozícii bezplatne všetkým návštevníkom, ale najmä turistom ktorí absolvujú viacdňovú túru územím," dodal Matis.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol