KSK zmonitoruje vplyv turnianskej cementárne, získal dotáciu
Košický samosprávny kraj (KSK) zmonitoruje kvalitu životného prostredia v okolí cementárne v Turni nad Bodvou v okrese Košice-okolie.

30.01.2024 | Košický kraj | Autor: TASR

        Košice 30. januára (TASR) - Na projekt získal dotáciu z Environmentálneho fondu vo výške 85.000 eur. Informoval o tom KSK s tým, že spolufinancovanie v zmysle zmluvy je minimálne päť percent.
        Projekt bude riešený v troch samostatných na seba nadväzujúcich krokoch. V prvom bude realizovaná dátová a čiastková  laboratórna analýza dotknutého územia s cieľom stanovenia najkritickejších lokalít. Následne sa prostredníctvom laboratórnych odberov stanoví prítomnosť znečisťujúcich látok, ako ťažké kovy, organické znečisťujúce látky, PCB a podobne. V poslednej etape prebehne posúdenie vplyvu znečisteného ovzdušia na ekosystém a potravinový reťazec dotknutého územia, teda vplyvu prevádzky na kvalitu života obyvateľov. Výsledkom bude certifikovaná štúdia analýzy rizík, na základe ktorej budú vyhodnotené dosahy a navrhnuté opatrenia, oznámil Úrad KSK.
        "Analýza vplyvu výroby na kvalitu obyvateľov je aktuálne o to dôležitejšia, keďže Ministerstvo životného prostredia SR schválilo rozšírenie prevádzky cementárne. V týchto dňoch bolo ukončené verejné obstarávanie na dodávateľa laboratórnych prác a spracovateľa certifikovanej analýzy rizika," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.
        KSK vlani informoval, že dostal viacero podnetov na zhoršený stav životného prostredia v okolí cementárne. Obyvatelia 13 obcí z okolia Turne nad Bodvou sa sťažovali na zhoršenú kvalitu ovzdušia, čierny prach v záhradách, zápach a zvýšenú chorobnosť. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol