Zdravie: Kardiocenturm v košickej Šaci odmieta spochybňovanie jeho kategorizácie
Kardiocentrum Agel v košickej Šaci odmieta spochybňovanie potreby jeho zaradenia v rámci kategorizácie nemocníc.

29.01.2024 | Košický kraj | Autor: TASR

        Košice 29. januára (TASR) - Pripomína, že má dva roky na obhájenie podmienečného zaradenia. Jeho vedenie to uviedlo na pondelkovej tlačovej konferencii v reakcii na kritiku tohto kroku.
        "Robíme všetky zákroky a výkony, ktoré robia špecializované kardiovaskulárne ústavy - okrem detskej kardiochirurgie a transplantácie srdca," povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ kardiocentra František Sabol s tým, že tu pracuje 261 ľudí, z toho 62 lekárov. Od spustenia kardiocentra koncom roka 2022 sa v ňom liečilo vyše 16.000 pacientov a vykonalo takmer 3000 operačných výkonov. Od júla 2023 má štatút špecializovanej nemocnice.
        Pripomenul, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ani žiadna kontrola nespochybnila materiálno-technické podmienky či personálne obsadenie. "Jediná vec, ktorá bola spochybnená, je spádovosť, čo nie je tak, pretože sme partnerskou nemocnicou hlavnej nemocnice, ktorou je Univerzitná nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice. Všetky veci, ktoré sa točia okolo podania, nie sú založené na pravde," dodal.
        Podľa neho je dostupnosť špecializovanej zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov regiónov Gemera, Novohradu a Košíc-okolia nedostatočná, pričom z hľadiska sociálneho postavenia a zdravotného stavu patria k najohrozenejším v rámci celého Slovenska.
        Opoziční poslanci v polovici januára podali podnet na Generálnu prokuratúru SR pre rozhodnutie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) o zaradení nemocnice Bory a Kardiocentra Agel do vyššej kategórie nemocníc, ktoré podľa nich nespĺňajú zákonom predpísané kritéria. Ministerka vtedy reagovala, že sa o tom rozhodlo na základe odporúčaní Rady pre tvorbu siete kategorizovaných nemocníc.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol