Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo novú výstavu Svedectvá preživších
Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky holokaustu pripravilo Múzeum holokaustu v Seredi na pondelok spomienkové podujatie spojené s otvorením výstavy fotografií s názvom Svedectvá preživších.

29.01.2024 | Trnavský kraj | Autor: TASR

        Sereď 29. januára (TASR) - Jej autorom je vedúci múzea Martin Korčok. 
        "Je venovaná preživším holokaustu. Zachytáva osoby i miesta spojené s tragickými udalosťami druhej svetovej vojny. Približuje tých, ktorí prežili a podali svedectvo o dejinných udalostiach, ktoré by sa už nikdy nemali opakovať," informovala Bianka Podhorszká z múzea.
        Výstava je doplnená o desiatky krátkych filmových dokumentov o ľuďoch a miestach z fotografií, na ktorých produkcii sa autor podieľal. Podľa neho sa holokaust neudial vo vzduchoprázdne. "Vyvolali ho nenávistné slová, ktoré viedli k činom. Pokiaľ ako spoločnosť na tento fakt zabudneme, nič sme sa z histórie nenaučili," uviedol vedúci múzea.
        V jednom z dokumentov hovorí preživšia Soňa Goldenbergová o tom, že holokaust sa nezačal plynovými komorami a koncentračnými tábormi. Začal sa rétorikou ponižujúcou ľudskú dôstojnosť, dobovou tlačou, ktorá šírila antisemitizmus, príkorie a ponižovanie. "Šírenie antisemitizmu nielen na Slovensku, ale aj na celom svete nemožno zľahčovať a holokaust spochybňovať alebo popierať. Dehumanizujúce výroky, žiaľ, vidíme aj dnes, diskriminácia menšín je stále tolerovaná naprieč spoločnosťou," upozornila. 
        Na spomienkovom podujatí prednesie modlitbu rabín Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Misha Kapustin a vystúpi klaviristka Eva Varhaníková. Podujatie pripravilo múzeum holokaustu, ktoré je súčasťou Múzea židovskej kultúry Slovenského národného múzea, s veľvyslanectvami štátov Izrael, Nemecko a Poľsko na Slovensku.  
        Dňa 27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády najväčší z nemeckých nacistických koncentračných a vyhladzovacích táborových komplexov Auschwitz. V roku 2005 vyhlásila Organizácia Spojených národov práve tento deň za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, počas ktorého si svetová verejnosť pripomína utrpenie miliónov obetí. V plynových komorách táborového komplexu Auschwitz boli zavraždení aj židia zo Slovenska. Vôbec prvý kompaktný židovský transport, ktorý do Auschwitzu dorazil, bol vypravený z Popradu dňa 25. marca 1942.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol