Nitra: Diecéza si pripomenula 100. výročie narodenia kardinála Korca svätou omšou
Slávnostnou pontifikátnou svätou omšou si Nitrianska diecéza pripomenula 100. výročie narodenia nitrianskeho biskupa Jána Chryzostoma kardinála Korca. 

21.01.2024 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

        Nitra 21. januára (TASR) - Hlavným celebrantom omše v Katedrále - Bazilike sv. Emeráma na Nitrianskom hrade bol apoštolský nuncius Svätej Stolice na Slovensku arcibiskup Nicola Girasoli, informoval hovorca Nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký.
        Súčasťou liturgickej slávnosti bolo požehnanie tabule sv. Matky Terezy. Tá navštívila Nitru počas vedenia diecézy Jánom Chryzostomom Korcom v máji 1990. Spomienka na kardinála Korca bude pokračovať v pondelok 22. januára medzinárodnou konferenciou Ján Chryzostom kardinál Korec - osobnosť v dejinách cirkvi a národa v Kňazskom seminári sv. Gorazda v Nitre. 
        V popoludňajších hodinách sa uskutoční prezentácia striebornej zberateľskej euromince Národnej banky Slovenska v nominálnej hodnote 10 eur a poštovej známky Slovenskej pošty, ktoré boli emitované pri tejto príležitosti.
        Ján Chryzostom kardinál Korec sa narodil 22. januára 1924 v Bošanoch. V októbri 1950 bol tajne vysvätený za kňaza a po uväznení a internovaní takmer všetkých oficiálnych biskupov bol ako 27-ročný v auguste 1951 tajne vysvätený za biskupa. Biskupskú službu však nemohol vykonávať verejne. Po celý tento čas pracoval ako robotník.
        V marci 1960 bol zaistený a následne odsúdený ako vlastizradca, pre náboženskú činnosť, na 12 rokov väzenia. Z väzenia sa vrátil 21. februára 1968 s podlomeným zdravím.
        Po zmene režimu sa v januári 1990 stal rektorom Kňazského seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave. Vo februári 1990 bol menovaný za nitrianskeho diecézneho biskupa, 28. júna 1991 ho ustanovil pápež Ján Pavol II. za kardinála. V polovici júla 2005 sa stal emeritným biskupom. Zomrel v Nitre 24. októbra 2015. Pochovaný je v dolnej lodi Katedrály - Baziliky svätého Emeráma v Nitre.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol