Rimavská Sobota: Mesto vstúpilo do roku 2024 v rozpočtovom provizóriu
Mesto Rimavská Sobota vstúpilo do roku 2024 v rozpočtovom provizóriu.

18.01.2024 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

        Rimavská Sobota 18. januára (TASR) - Samospráva pracuje na zostavení vyrovnaného rozpočtu, po viacerých škrtoch však stále eviduje schodok vo výške viac ako 590.000 eur. Pre TASR to uviedol prednosta Mestského úradu Rimavská Sobota Štefan Szántó.
        Na zostavovaní rozpočtu pre rok 2024 začala samospráva pracovať vlani v septembri. Po spísaní požiadaviek od jednotlivých odborov mesta, mestských organizácií či škôl predstavoval schodok celkového rozpočtu v tom čase takmer 5,9 milióna eur. "Uvedené bolo spôsobené najmä výrazným nárastom miezd a odvodov, infláciou, a tým nárastom cien tovarov, služieb a stavebných materiálov, a tiež predpokladaným poklesom príjmov z podielových daní," vysvetlil Szántó.
        Rozpočtové provizórium je podľa samosprávy výsledkom najmä neskorého schvaľovania štátneho rozpočtu, ku ktorému došlo koncom decembra. Až v decembri poslanci mesta Rimavská Sobota schvaľovali aj zvyšovanie dane z nehnuteľnosti, poplatkov za odpad či spoplatnenie parkovania vo vybraných lokalitách, čo malo vplyv na príjmovú stránku rozpočtu mesta.
        "V súčasnosti po uvedených úpravách na príjmovej strane rozpočtu, a tiež výrazných škrtoch na výdavkovej strane rozpočtu je aktuálny schodok bežného rozpočtu vo výške 88.923 eur a celkový schodok rozpočtu vo výške 590.487 eur," priblížil prednosta mestského úradu. Samospráva chce v najbližšom čase rokovať s poslancami mesta o vypustení ďalších výdavkov. V prípade, že dôjde k dohode, predpokladá predloženie návrhu vyrovnaného rozpočtu na februárové zasadnutie mestského zastupiteľstva.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol