Zemplínske slávnosti ponúknu návštevníkom množstvo folklóru 
Druhý deň slávností bude patriť živým tradičnému jedlu Zemplína.

08.08.2018 | Košický kraj | Autor: M.Zdražilová

Zemplínske slávnosti, ktorých 59. ročník sa uskutoční v Michalovciach v piatok a sobotu (10. a 11. 8.), ponúknu návštevníkom množstvo folklóru. Program festivalu spevu a tanca je pripravený na tribúne pri mestskom úrade.

"Prvýkrát budú slávnostiam venované plné dva dni a uskutočnia sa bez sprievodného podujatia, ktorým bol po minulé roky Zemplínsky jarmok," priblížila hovorkyňa radnice Iveta Palečková. Festival odštartujú v piatok popoludní folklórne a spevácke skupiny z regiónu živou pozvánkou o 15.00 h. Otvorenie podujatia sa začne o 16.30 h privítaním účinkujúcich a divákov na tribúne. Predstaví sa viacero folklórnych telies, okrem iného aj hosťujúci súbor Turianska dolina z Ukrajiny či domáci sólisti tanečníci a speváci. "Piatkový večer ukončí vystúpenie folklórneho súboru Vagonár z Popradu a výber z tvorby súboru Jurošík," doplnila.

Druhý deň Zemplínskych slávností bude podľa jej ďalších slov patriť živým pozvánkam, tradičnému jedlu zo Zemplína – holúbkom a tiež karičke, do tancovania ktorej sa budú môcť zapojiť nielen folkloristi, ale i návštevníci festivalu. "Karička patrí medzi naše najznámejšie ľudové tance a zámerom organizátorov je vytvoriť raz rekord v počte tancujúcich ľudí na jednom mieste," spomenula Palečková s tým, že po tejto časti je pripravený program pre tých najmenších v podaní viacerých detských folklórnych súborov.

Okrem ďalších vystúpení je vo večerných hodinách pripravený aj tzv. klenotnicový program Po Zempľinskich pešnikoch. "Pomyslená bodka za dvojdňovými slávnosťami bude patriť folklórnemu súboru Zemplín," dodala Palečková. V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie uskutoční vo veľkej sále Mestského kultúrneho strediska (MsKS).

Zemplínske slávnosti pripravilo mesto Michalovce, MsKS, Zemplínske osvetové stredisko a Dom Matice slovenskej v Michalovciach. Podujatie sa uskutoční pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku a primátora Michaloviec Viliama Zahorčáka.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol